Bez svěcené vody a podávání rukou, zato v on-line přenosu. Tak změnil covid život věřícím

Svěcené vodě v kostelech odzvonilo a místo podávání ruky na znamení pokoje na sebe lidé při bohoslužbách pokyvují nebo mrkají. Platí to třeba pro věřící ve Zlíně.

Nejen lavice a svícny, ale i kamery se postupně stávají čím dál běžnějším vybavením kostelů v Česku. Přibývá totiž věřících, kteří kvůli obavám z nákazy koronavirem dávají přednost on-line bohoslužbám a do kostela raději nechodí. Nižší počet lidí na mších zaznamenaly farnosti například ve Zlíně. Mezi tamními věřícími jsou ale i tací, kteří se před oltářem modlí ještě víc než před vypuknutím epidemie.

Už 18. září udělil biskup Vojtěch Cikrle takzvaný dispens věřícím z brněnské diecéze. Pro římskokatolické věřící je účast na nedělní mši jednou z důležitých povinností. Pojem dispens, užívaný hlavně v kanonickém právu katolické církve, znamená udělení výjimky ve smyslu zproštění povinnosti.

Cikrle také doporučil všem, kteří mají jakékoliv příznaky respiračního onemocnění, případně zvýšenou teplotu, aby se chovali zodpovědně vůči druhým a zvážili svou osobní účast na mši. Platí to i pro kněze, ministranty a pomocníky při liturgii.

V kostelích a kaplích byla z kropenek odstraněna svěcená voda, součástí mší dočasně nebude takzvané pozdravení pokoje, tedy podávání rukou.

"Prosím, abychom všechna nařízení a omezení přijímali jako výraz ohleduplnosti a zodpovědnosti vůči druhým. A stejně jako na jaře, i nyní vám všem děkuji za trpělivost a zodpovědnost v nesení nejistoty, obav a strachu druhých," vzkázal Cikrle věřícím.

autoři: Tereza Cedidlová , Zdenek Čík , Růžena Vorlová | zdroj: ČTK
Spustit audio

Související

Více o tématu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.