Rudolf Jelínek

15. duben 2015

Rudolf Jelínek pracoval v květnu 1945 v kotelně Československého rozhlasu. V revolučních dnech zajal několik příslušníku SS a podílel se na získání zbraní a střeliva pro bojovníky. Poté, co byla budova rozhlasu 6. května letecky bombardována, byl Rudolf Jelínek nasazen na opravy plynového a vodovodního potrubí a hašení požáru v kotelně.

Při vypuknutí revoluce jsem měl službu s br. Jahodou v kotelně, kde jsme byli hlídáni jedním SS-strážným, který měl kotelnu zavřenou a klíče u sebe. Na moji výzvu musel otevříti dveře kotelny několika našim zaměstnancům, kteří v kotelně hledali úkryt. Pokud se pamatuji, byli to mimo jiných: p. Tůma, pí. Horáková, sl. Dostálová, Baranová, nějaký ministerský rada a jiní. Po telef. dohodě s br. Markem ze strojovny jsme SS- strážného odzbrojili a br. Jahoda ho hlídal.“

„Po likvidaci krytu jsme s br. Jahodou znovu odešli do chodby v Balbínově ulici, kde jsme vypáčili dveře u skladiště zbraní a munice za pomoci II. četnického strážmistra a hasiče. Munici a ruční granáty tam uskladněné jsme ihned dodali našim bojujícím, kteří měli zbraní a munice nedostatek. Potom jsem se odebral do přízemí ke hlavní chodbě, kde jsme odstřelovali šatnu, kde se skrýval a střílel velitel SS-stráží v rozhlase Preis ..."

Věk v květnu 1945: 41 let
Povolání: poštovní podúředník
Bydliště: Praha

autor: Tomáš Bělohlávek
Spustit audio