Karabiner 98 K

3. listopad 2016

Puška Karabiner 98K navazuje na slavnou historii pušek konstruktéra Paula Mausera. Ty byly základem výzbroje německé armády už za první světové války. Vývojem prvoválečných verzí vznikla v roce 1935 karabina 98k, německými vojáky přezdívaná také jako "Kar".

Ihned se stala primární zbraní Wehrmachtu a základní zbraní německého pěšáka všech jednotek. Prošla si všemi bojišti druhé světové války a vyráběla se v obrovských množstvích. Celkem bylo vyrobeno přes 14 milionů kusů.

Řadila se mezi velmi spolehlivé a odolné zbraně. Používala výkonný náboj 7.92×57mm Mauser, vynikala výbornou přesností a dostřelem. Na kratší vzdálenosti dokázala prorazit i lehčí pancéřování. V průběhu války se ovšem její design ukázal jako zastaralý.

Sovětská i západní armády začaly používat samonabíjecí pušky menších ráží, ale schopné rychlejší palby. Karabina 98K tak zaostávala v rychlosti střelby a palebné síle. Během války proto Němci vytvořili několik konceptů samonabíjecích pušek, ze kterých se do výroby nakonec dostaly dvě - Gewehr41/43 a StG 44. Ty ovšem přišly příliš pozdě na to, aby se výrazněji zapojily do bojů.

Po válce bylo několik set tisíc těchto pušek ukořistěno Sověty, kteří je následně poskytovali spřáteleným režimům po celém světě. I ostatní vítězné země se zmocnily velkého množství kusů a Karabiner 98k tak sloužila v různých armádách ještě dlouho po válce. Některé státy pušku dále vyráběly, včetně Československa kde byla vyráběna pod značením vz. 98N

ZÁKLADNÍ TECHNICKÁ DATA

Výrobce: Mauser
Výroba: 1939 - 1945
Hmotnost: 4,1 kg
Délka: 1110 mm
Délka hlavně: 610 mm
Ráže: 7.92×57mm Mauser
Zásobování municí: 5 nábojů v nábojové pásce

Karabiner "Karabina" 98k, ráže 7,92 mm, Německo
autor: Petr Hampl
Spustit audio