Pistole DUO 6,35 mm

3. listopad 2016

Pistole DUO 6,35 mm je kapesní minipistole vyvinutá československou firmou F. Dušek ve třicátých letech 20 století. Její design se svezl na vlně zájmu o kapesní pistole malé ráže, kterou odstartovala dnes již legendární zbraň Browning 1906 geniálního amerického konstruktéra Johna M. Browninga. Ten přišel s novou konstrukcí umožňující vyrobit velmi malou pistoli a vyvinul pro ni i nový náboj v ráži 6,35 mm.

Na své rozměry tak vznikla poměrně výkonná zbraň, neboť ve srovnání s malými revolvery jakožto prakticky jedinou její dobovou konkurencí používala střelivo s bezdýmným prachem a plášťovou střelou.

Uvedení této zbraně vyvolalo velký zájem o malé kapesní pistole a tuto poptávku se snažila svým designem uspokojit také firma Františka Duška sídlící v Opočně. Tento zprvu nenápadný podnik, jenž se zabýval výrobou a prodejem zbraní, kol a šicích strojů si velmi brzy vydobyl velké jméno. Kromě zbraní – F. Dušek vyráběl především pušky a pistole – se firma proslavila také výrobou jízdních kol značky „Bohéma“.

Pistole DUO byla konstruována velmi podobně jako Browningova minipistole 1906 a používala i stejný Browningův náboj. Ostatně i sám Dušek pistoli ve svém prodejním katalogu popisoval jako „kapesní opakovací bambitka v Browningově stylu“. Oproti Browningově zbrani byla ale pistole DUO zjednodušená o vynechání dlaňové pojistky, tedy pojistky působící teprve po uchopení pistole do dlaně. Zbytek konstrukce je velmi podobný a také vzhledově jsou obě zbraně velmi podobné.

Na rozdíl od mnoha jiných minipistolí té doby, byla pistole DUO vyráběna z velmi kvalitních materiálů, především celá konstrukce je z uhlíkové oceli a z plastu jsou vyvedeny pouze střenky rukojeti. Mnoho malých pistolí nebylo vyráběno za použití drahých materiálů, protože výrobce nepředpokládal častou střelbu z této zbraně, která byla určena zejména pro skryté nošení na osobní obranu.

Pistole DUO se i pro svou kvalitní konstrukci stala velmi oblíbenou a její výroba přežila i samotnou válku. Po válce ovšem firmu a ani samotnou pistoli nečekal příznivý osud. Firma byla po roce 1948 znárodněna a výroba postupně přesunuta do Uherského Brodu. Sám majitel F. Dušek dožil v bídě v Olešnici u Orlických hor a jeho pistole DUO byla přeznačena na Z-DUO, přičemž byla zastavena výroba pro komerční prodej uvnitř Československa. Zbraň byla kvůli zákonům o držení palných zbraní určena pouze pro zahraniční prodej, který byl ovšem zcela zanedbatelný a výroba zbraně byla v 60. letech ukončena.

ZÁKLADNÍ TECHNICKÁ DATA

Výrobce: František Dušek;
Výroba: 1936 až 1962;
Hmotnost: 390 g;
Délka: 115 mm;
Délka hlavně: 53 mm;
Ráže: 6,35 mm;
Zásobování municí: zásobník na 6 nábojů.

autor: Petr Hampl
Spustit audio