Pistole Mauser 1934

3. listopad 2016

Německá pistole Mauser 1934 v ráži 7,65 mm nebyla původně zbraní vyvinutou pro armádu. Vycházela z komerční a nepříliš úspěšné pistole Mauser 1910. Ta vznikla ve slavné zbrojovce jako pokus o relativně jednoduchou poloautomatickou pistoli ve výkonné ráži 9 x 19 mm.

Zbraň si nezískala velkou oblibu, ale design byl posléze upravován a na jeho základě vznikly zbraně již určené pro armádu.

První takovou zbraní byl model 1910/1912 určený pro brazilskou armádu. Poté se zbrojovka Mauser rozhodla zbraň překomorovat na slabší náboj 6,35 mm. Vznikla tak menší kapesní pistole, která si už své zákazníky našla a stala se více rozšířenou než její méně slavný předchůdce.

Těsně před vypuknutím první světové války byla zbraň opět předělána na jiný náboj, tentokráte výkonnější 7,65 mm. Pistoli tak už mohla používat i německá armáda během války a poprvé tak byla uvedena do výzbroje německé armády. Ani přesto ale nebylo vyrobeno velké množství této zbraně a nesehrála nijak významnou roli ve výzbroji německé armády. V průběhu let po válce byla stále vylepšována, až nakonec v polovině třicátých let vznikl model 1934 stále určený pro náboj 7,65 mm.

Po vypuknutí druhé světové války se tento model opět dostal do výzbroje německých ozbrojených složek. Pro svoji kompaktnost a menší ráži sloužil spíše jako záložní zbraň, služební zbraň policejních jednotek a v rámci armády byl zařazen do výzbroje námořnictva a leteckých sil. Ani v těchto jednotkách ale nehrála dominantní roli a v počtu vyrobených kusů zaostávala za svou slavnější příbuznou pistolí Mauser HSC. Celkově nebylo této zbraně vyrobeno tak velké množství kusů jako například úspěšných pistolí značky Walther a po válce byla výroba zastavena zcela.

ZÁKLADNÍ TECHNICKÁ DATA

Výrobce: Waffenfabrik Mauser AG;
Výroba: 1910 až 1945;
Hmotnost: 600 g;
Délka: 159 mm;
Délka hlavně: 87 mm;
Ráže: 7,65 mm;
Zásobování municí: zásobník na 8 nábojů.

autor: Petr Hampl
Spustit audio