Pistole vzor 24

3. listopad 2016

Standardní pistole prvorepublikové československé armády, která sloužila především jako osobní zbraň důstojníka, osádek útočné vozby (tanků) nebo letců. V době vypuknutí Pražského povstání jí byli vyzbrojeni četníci a důstojníci praporu Praha tzv. Vládního vojska.

Zbraň vznikla přepracováním původně dodávané pistole Nickel, v československé armádě zavedené jako vzor 22. Ta se potýkala s celou řadou konstrukčních nedostatků.

Kvůli značné nespolehlivosti byla její výroba už po dvou letech ukončena a nahrazena právě vzorem 24 vyráběným ve strakonické Zbrojovce. Přes poněkud složitější konstrukční řešení, je považována za spolehlivou a přesnou zbraň.

V roce 1938 měla československá armáda k dispozici více než 180 000 kusů této zbraně. Dodávky pro četnictvo začaly v roce 1926, ale do jeho výzbroje byl vzor 24 oficiálně zařazen až v roce 1930. Dalším odběratelem zbraní byla finanční stráž. V meziválečném období byla tato zbraň rovněž expedována do zahraničí, konkrétně do Kolumbie Lotyšska a Finska.

Pistolí byla rovněž pod názvem vzor 28p rovněž vyzbrojena polská pohraniční stráž. Po okupaci Československa byla zbraň zabavena německou armádou. Vzor 24 se tak dočkal nasazení prakticky na všech frontách druhé světové války. Není bez zajímavosti, že velká část pistolí vzor 24 byla přidělována posádkám obávaných německých ponorek.

autor: Martin Ocknecht
Spustit audio