Blatníků a zvonku netřeba!

23. srpen 2010

U jízdních kol, která jsou zrovna po ruce, se zabýváme maximálně stavem pneumatik. To se však nemusí vyplatit. Nemluvě o případných zlomeninách v případě nefunkčních brzd, můžeme za nedostatečnou výbavu dostat také pokutu. I v současné době je totiž stanovena povinná výbava jízdního kola.

Šlápnout do pedálů, stejně jako na plyn, umí každý, ale ono se to, v tomto případě kolo, musí také nějak zastavit. „Je stanoveno, že jízdní kolo musí mít dvě na sobě nezávislé účinné brzdy. Pokud by to bylo jízdní kolo pro děti předškolního věku a bylo by vybaveno volnoběžným nábojem, kdy je možnost brzdit šlápnutím do pedálu proti směru jízdy, přední brzda už nemusí být přítomna. Jízdní kolo je totiž po technické stránce jednodušší,“ popisuje právník Zdeněk Svátek.

Dále je tu samozřejmě osvětlení. Ovšem to, které si v podobě svítilny a dynama stále představujeme, už dnes není vždy povinné. „Vpředu by měla být odrazka bílé barvy, vzadu červené barvy a po stranách by měly být odrazky oranžové. Příslušná vyhláška však připouští, že odrazky mohou být nahrazeny příslušnými odraznými prostředky na oděvu,“ vysvětluje cyklistům poměrně neznámou možnost náhrady odrazek Josef Pokorný z ministerstva dopravy.

To však předpokládá, že cyklista jede pouze ve dne nebo za nesnížené viditelnosti. Ovšem mnozí jezdí bez ohledu na čas a počasí. „Za snížené viditelnosti musí být jízdní kolo dále vybaveno vpředu svítícím bílým světlometem a vzadu svítilnou červené barvy, která může blikat.“

Řada z nás si ještě ze školy pamatuje, že kolo muselo mít mimo jiné blatníky nebo zvonek. To už dnes nemusí. „Blatníky ani zvonek už nejsou vedeny jako výbava povinná, nýbrž doporučená.“

Řada z nás používá jízdní kolo na převoz nejrůznějších věcí a používá držáky nebo nosiče. „Vše, co na kolo montuji, by nemělo být obecně nebezpečné - například by to nemělo mít ostré hrany nebo výčnělky. Dále by to nemělo zakrývat běžné osvětlovací prvky na kole anebo obsahovat nepřípustné osvětlovací prvky. Výbava by také neměla stěžovat ovládání kola a rovněž by měla být umístěna tak, aby šíře jízdního kola nepřesahovala 60 centimetrů,“ uzavírá Josef Pokorný.

Samotný cyklista má v podstatě jen jednu povinnou výbavu, a to navíc jen v situaci, je-li mladší 18 let. Řeč je o cyklistické přilbě. Diskutovat o tom, že by ji měli mít na hlavě všichni, a to bez ohledu na paragrafy, je zbytečné.

Podrobný popis výbavy jízdních kol najdete ZDE.

autor: pgj
Spustit audio