Blíží se rozsudek v takzvané kuřimské kauze týrání hochů Ondřeje a Jakuba

20. říjen 2008

Krajský soud v Brně ukončil dokazování v takzvané kuřimské kauze týrání hochů Ondřeje a Jakuba. Státní zástupkyně soudu navrhla, aby za týrání poslal na deset let do vězení sestry Kláru a Kateřinu Mauerovy, tedy matku a tetu chlapců.

Trest osmi let odnětí svobody by měla podle státní zástupkyně Zuzany Zámoravcové dostat další známá aktérka kuřimské kauzy Barbora Škrlová. Mnohaleté tresty navrhla také pro zbývající tři obžalované, Jana Turka, Jana Škrlu a Hanu Bašovou z brněnského dětského Centra volného času Paprsek, který vedla právě Kateřina Mauerová.

Zřejmě několik dalších dní teď ještě budou trvat závěrečné řeči státní zástupkyně, šestice obhájců i samotných obžalovaných.

Posledním rozsáhlejším důkazem byl dnes revizní znalecký posudek právě na osobnost Barbory Škrlové. Stejně jako posudek obžaloby u ní kategoricky vyloučil psychickou poruchu snižující její trestní odpovědnost, zcela tak popřel tvrzení dvojice znalců obhajoby.

Advokát Barbory Škrlové Richard Novák je stále přesvědčený, že právě posudek obhajoby byl objektivní: "Můj názor je takový, že ani posudek znalců z Ústřední vojenské nemocnice neřeší skutečnost, zda se moje klientka dopustila trestného činu, který je jí kladený za vinu. Znalci naopak hovoří ve svých závěrech o tom, že mohla být pod vlivem a mohla být manipulovaná. Znalci se samozřejmě také odmítli vyjádřit (oni se ani nesmějí vyjadřovat) k tomu, jak se skutek mohl stát a jak se stal."

Přesné důvody, proč byli chlapci mučeni, se nepodařilo zjistit. Státní zástupkyně Zámoravcová si myslí, že týráním se měli z chlapců stát oddaní otroci, sloužící k náboženským cílům. Kauza podle policie souvisí s náboženskou sektou, vycházející z učení Hnutí Grálu.

autor: hol
Spustit audio