Bobři mají na svědomí podmáčené louky a pole. Zemědělci žádají o náhradu škody

20. duben 2021 10:55, aktualizováno

Počty bobrů se v Plzeňském kraji zvyšují a s nimi přibývá i žádostí zemědělců a lesníků, kteří chtějí bobří hráze odstranit a požadují náhradu škody, kterou jim bobr svojí činností způsobil. S bobry se poslední dva roky potýkají i zemědělci ze Žilova na severním Plzeňsku.

Když bobr v Žilově postavil hráz, většina luk, určených k sekání trávy na seno, byla pod vodou. S problémy spojenými s činností bobrů se tamní zemědělci potýkají poslední dva roky, dříve se v oblasti bobr nenacházel. „Když to bobr zahradí a louky se na delší dobu podmáčí, tak se zničí trávy, kterými potřebujeme krmit, a místo nich zde rostou trávy, které na krmení nejsou vhodné,“ uvedl vedoucí rostlinné výroby společnosti Žilovská zemědělská Josef Dobrý. Louky se musí vysušit a často na nich i obnovit travní porost.

Naposledy bylo v oblasti nalezeno osm bobřích hrází. „Jsem hodně překvapen. Dělám v tom už skoro padesát let a co jsem za poslední dva roky zažil si jinde nepamatuji,“ poznamenal předseda představenstva společnosti Žilovská zemědělská Miroslav Pokorný. Bobři se prý dříve nacházeli ve svých lokalitách a nyní se dají nalézt téměř kdekoli. Z 250 hektarů luk a pastvin, které společnost obhospodařuje, je 5 ha poškozených.

Škody po činnosti bobrů činí desítky tisíc

Zasahovat do bobřích hrází je ze zákona zakázané. Proto je nutné zažádat o odstranění hrází krajský úřad, který povolil podniku Povodí Vltavy hráze odstranit. Stejně jako počet bobrů v kraji se zvyšuje výše vyplacených náhrad za jeho činnost.

„Co se týče objemu finančních náhrad, tak v roce 2018 to bylo zhruba sto dvacet tisíc korun. V roce 2020 to bylo téměř milion dvě stě tisíc korun,“ uvedl Jiří Vlček z Oddělení ochrany přírody plzeňského hejtmanství. Pracovníci hejtmanství ověřují většinu žádostí v terénu a každý případ řeší individuálně. Některé prvky, které bobr v přírodě vytvoří, totiž jiným živočichům, samotné přírodě a zemědělcům pomáhají. Za nelegální boření bobřích hrází nebo hradů hrozí pachatelům pokuta od České inspekce životního prostředí.

autoři: Martina Klímová , Iva Štěpánková | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio