Bolero po asijsku a Skleněná katedrála v přímém přenosu z Hudebního fóra Hradec Králové

24. říjen 2023

V přímém přenosu jsme odvysílali koncert z Hudebního fóra Hradec Králové, na kterém zazněla hudba Jennifer Higdon, Christophera Rouse, Isanga Yuna a Qugang Chen. 

Skladbou Modrá katedrála, vidinou skleněné katedrály na obloze, se Jennifer Higdon vyrovnávala s úmrtím mladšího bratra na rakovinu. Nekonečné modro možností postupování duše do vyšších sfér jí splynulo s plutím skrz křišťálové sloupoví chrámové lodě,“ píše dramaturg festivalu Marek Hrubecký.

Jennifer Higdon je jednou z nejuznávanějších osobností současné americké klasické hudby. Získala Pulitzerovu cenu za hudbu 2010, Grammy v letech 2010 a 2018 a nejnověji v roce 2020 za Harfový koncert. Christopher Rouse, držitel Pulitzerovy ceny i Grammy, se aforisticky vyjádřil, že je skladatelem rychlé a zuřivé hudby. Hlasitost v jeho tvorbě souvisí s citovou naléhavostí, potřebou člověka jásat nebo křičet.

Nitro Yunovy hudby patří Asii, vnějšek Evropě. Klidný sinokorejský dvorní tanec slavíka je v Muaku zarámován nepřímými odkazy na výbušné Svěcení jara Stravinského. A Luan Tan Quganga Chena, chaotická – ve skutečnosti postupně zesilující, virtuózně rychlá a rytmická – hudba, vyrůstá z lidových kořenů čínského divadla.

Spustit audio

Související