Bratři v poli ukončí náš divadelní duben hned dvěma reprízami

18. duben 2024

Zimní spánek je u konce, i když aprílové počasí pořád občasné mrazíky nabídne. Bratry v poli to ale nezastaví a na konci dubna se na jevišti představí hned dvakrát. V pátek 19. dubna se rozutečeme po Minoru od 18:00. O den později pak vystoupíme v KD Mlejn a jelikož se jedná o víkendové hraní, vykopáváme už v 9:30. Těšíme se na Vás!

Bratři v poli

Stačí kousek místa někde stranou, pár klacků a parta kamarádů, a můžete zažít všechna dobrodružství, co vás napadnou. Hra plná písniček, fantazie a kamarádství podle úspěšné dětské knížky Jany Šrámkové.

Na první pohled byste si knížečky Jany Šrámkové s ilustracemi Markéty Prachatické na polici v knihovně nebo knihkupectví ani nemuseli všimnout. Je drobná, nehýří barvami, nevnucuje se pozornosti. A přitom, střapaté obrázky, poetický jazyk a hlavně příběh sysla a hraboše, kteří si tak dlouho hrají, až objeví sílu přátelství, si vás musí získat. Stejně jako si získali nás.

Režisérku možná na knížce zaujalo v prvé řadě téma zlobila Dageše - hraboše, který si prostě nedokáže pomoct a kde může, tam si zaškodí. Má z toho legraci a sám by se snad ani nedokázal zastavit. Ale nikdo tu na světě nejsme sami. A možná na každého Dageše (a kousek Dageše, který v sobě jistě nosíme všichni) čeká někde nějaký Mapík, sysel, kluk odjinud, přistěhovalec ze zatopeného pole, který se na nikoho nedívá skrz pracky a je rád za společnost. Je to také téma různorodosti a jinakosti, které se dokáže potkat v prostředí her.

Dramaturga zas lákala v prvé řadě hravost knížky. Dageš a Mapík jdou z jedné hry do druhé, jsou to hry „na...“, čili hry plné příběhů a dobrodružství - jezdí se tu formule, bojují tu rytíři, Sahara je za rohem a vesmír na dosah ruky. Prim tu hraje fantasie. To není malá věc.  Vždyť divadlo na tom není jinak.

A když to dali dohromady a mysleli přitom na kupu dětí z Mladšího souboru, nějak sama z toho vyplynula  základní situace a prostor pro naší hru. Nebudeme se jim do toho moc plést, stačí jim na to plácek, kde jsou na hru zvyklí - hřiště. Protože na hřišti může být syslem nebo hrabošem chvíli každý a každou chvíli někdo. A taky se sem vejde celý vesmír.

A pak už jen stačilo získat pro tu myšlenku scénografku. Poprosit autorku o pár písňových textů, abychom něčím divákům vynahradili nepřevoditelné ilustrace. A převést je do hudby.

Představení je vhodné pro děti od 5let.

Premiéra 25. dubna 2023 v Divadle Minor.

hraje a zpívá: Dismanův rozhlasový dětský soubor

autorka knižní předlohy a písňových textů: Jana Šrámková

dramatizace, dramaturgie: Petr Gojda

režie: Magdaléna Gracerová Chrzová

hudba: Vratislav Šrámek

scénografie: Alžběta Vitvarová

asistenti: Filip Svoboda, Jan Vokrouhlecký

produkce: Alena Převrátilová

Spustit audio