Brněnský DP vypsal soutěž na hlasatele v MHD, přihlásit se může každý

24. září 2014

Od příštího roku bude ve vozidlech brněnské městské hromadné dopravy slyšet zcela nový hlas. V květnu totiž zemřela bývalá hlasatelka ČRo Brno Jarmila Černocká, která k cestujícím promlouvala od roku 2003. Brněnský dopravní podnik nyní hledá náhradu. Inspiroval se přitom i talentovými televizními soutěžemi, s výběrem pomohou i sami cestující.

„Potřeba aktualizace toho hlasu nebyla tak úplně naléhavá. Nicméně ty úvahy nastaly. A vzhledem k aktuálnosti doby a k trendu jsme to nechtěli zúžit úplně na odborníky, ale chtěli jsme dát příležitost všem. Takže jsme zvolili tento způsob takové hodně otevřené poptávky budoucího hlasu,“ říká generální DPmB ředitel Miloš Havránek.

Přihlásit se může každý. Stačí, aby poslal nahrávku několika konkrétních vět. Hodnoticí komise vybere maximálně 25 uchazečů a jejich hlasy zveřejní anonymně na Facebooku. Tam veřejnost zvolí pět nejlepších, z nich pak bude opět vybírat komise.

„Především se jedná o to, aby měl konstantní rychlost projevu, intonaci. Například oznamovací věta, otázka, důraz na nějaké slovo. Třeba jednu frázi nahrajeme tři či čtyřikrát, budeme mít řadu vzorků a na základě pak i třeba testů přímo na akustické ústředně, jak to fyzicky zní ve voze, vybereme tu nejlepší,“ popisuje správce řídícího a informačního systému DPmB Lukáš Vávra, jaké hlasy mají největší šanci.

Není prý přitom pravda, že ženské hlasy mají automaticky přednost, přestože jsou v hluku jedoucího vozidla srozumitelnější.

Podle generálního ředitele Miloše Havránka je docela možné, že nakonec vyberou víc než pouhý jeden hlas.

Brněnská MHD, ilustrační foto

„Až přijdou nabídky, necháme se ovlivnit k tomu, jaká bude ta finální pozice. Například úvahy o tom, že hlasy by byly po linkách a podobně, to už jsou věci, které možná narazí na technické možnosti. To znamená, že hledáme určitě jeden hlas, ale předpokládám, že ještě najdeme i druhý a třetí, které v určitých chvílích použijeme prostě pro určité mimořádné situace,“ vysvětluje.

Vítěz či vítězové pak budou muset strávit řadu hodin před mikrofonem, celkem budou muset namluvit na dvě tisícovky slov a frází. Nebude to ale souvisle.

„Hlášení se skládají z jednotlivých fragmentů, které jsou voleny tak, abychom mohli případně z jednotlivých slov či delších frází složit věty, které onen hlasatel nebo hlasatelka v reálu nikdy nenamluvil. Tento princip je zvolen z důvodu paměti akustické ústředny. Protože nemáme k dispozici tolik paměti, abychom mohli mít dlouhé věty v jednom uceleném souboru,“ prozrazuje Lukáš Vávra.

Do soutěže se lidé můžou přihlásit do 31. října. Podrobnosti, včetně vět, které je potřeba namluvit, najdou na webu Dopravního podniku města Brna.

autor: hol
Spustit audio