Brokolicový salát

4. květen 2011

Ahoj! Kdo z vás si rád někdy vyzkouší něco ukuchtit? Nabízím vám prima recepty – dnes vaříme s brokolicí. A poprvé poproste maminku, ať vám pomůže.

Čerstvý brokolicový salát
Tento salát dokazuje, že brokolice je lahodná i syrová. A nenechte se omezovat výčtem surovin – rozumí si prakticky se vším, co právě máte doma.

CO BUDETE POTŘEBOVAT:
1 mladá brokolice
3 barevné papriky na krátké proužky
1 salátová okurka nakrájená na kolečka
2 mladé cibulky s natí (pro malé děti lze vynechat) na silnější kolečka
1 mrkev karotka na slabá kolečka
200 gramů sýra eidam nebo madeland na kostičky
200 gramů šunky vcelku na kostičky
špetka pepře
2 velká polévková lžíce cukru, nejlépe třtinového
½ čajové lžičky soli
stroužek česneku (pro malé děti lze vynechat)
1 polévková lžíce citrónová šťáva
2 polévková lžíce olivového oleje

Brokolici rozebereme na malé růžičky, stonky nakrájíme na špalíčky (tenké lze se slupkou, silnější oloupeme). Dáme do mísy. V uzavíratelné nádobce protřepeme cukr, citron, vymačkaný česnek, sůl a oliv.olej, příp. špetku pepře a promícháme s brokolicí. Přidáme ostatní pokrájené surovniny a vše dokonale promícháme. Dáme odležet do lednice, cca na 20 minut, a podáváme. Čerstvá brokolice tímto marinováním zkřehne a oproti dušené či vařené si ponechá překvapivě lahodnou chuť.

Napište nám, jak se vám vaření dařilo! Zdají se vám recepty jednoduché? Pište nám své zkušenosti nebo nápady na deti@rozhlas.cz.

autor: Šárka Sedláčková
Spustit audio