Bylina benedikt čistí organismus a hojí hnisající rány

20. září 2021

Benediktu lékařskému se lidově přezdívá také čubet benedikt nebo posvěcený trn. Ve středověku mu zase říkali požehnaný bodlák, protože pomáhal v dobách morových epidemií.

Tento asi metr vysoký jednoletý bodlák se žlutými květy obsahuje hořčiny, které mohou nejen za jeho nahořklou chuť, ale i za některé z jeho léčivých účinků. Právě díky nim benedikt podporuje tvorbu žluče a zažívacích šťáv, prospívá trávení, působí močopudně, posiluje organismus.

Bývá i součástí bylinných likérů a oblíbených švédských kapek. Pomáhá při suchém kašli.

V benediktu jsou třísloviny, silice, slizy, pryskyřice, vitaminy skupiny B i minerály jako hořčík, draslík a vápník. Dobře dezinfikuje, takže se hodí k léčbě kožních nemocí a hojení ran.

S odvarem z benediktu opatrně – příliš silný dráždí a může vyvolat i zvracení. Není vhodný pro lidi, kteří mají problémy s ledvinami ani pro těhotné ženy.

autor: Eva Bucharová | zdroje: www.vitalia.cz , www.zdravi-vitaminy-doplnky.cz
Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.