Čas na aktivaci článku 66? Je to na vítězné koalici, říká Babiš po zveřejnění zprávy o prezidentově stavu

Premiér Andrej Babiš avizoval, že by od prezidenta nepřijal pověření sestavit příští vládu a míří do opozice. Může se na tom ještě něco změnit? Co ještě může udělat vládní koalice hnutí ANO a ČSSD s rostoucími velkoobchodními cenami elektřiny a plynu? A jaká opatření vláda přijme, aby zbrzdila postup epidemie koronaviru? Premiéra a předsedy hnutí ANO Andreje Babiše se ptal Jan Pokorný.

Máte nějaké indicie, že by mohla nastat situace, kdy by pan prezident třeba jen dočasně předal své kompetence?

Komu?

Čtěte také

Tomu, na co pamatuje článek 66.

Myslíte předsedovi Parlamentu a Senátu.

A vám. Jestli máte nějaké indicie, že by mohla tato situace nastat.

Nemám, já jsem se tím skutečně nezabýval. Myslím si, že jeho čas ještě nenastal a že je potřeba počkat, až dá vláda demisi, pak nastupuje role prezidenta. To může být klidně za šest, za sedm týdnů, nevím, jak rychle se orgány sněmovny ustanoví.

Vy byste byl pro co nejrychlejší vyřešení situace, abyste měl, jak jste říkal, klidné Vánoce?

Kdybych přijal to pověření, umíte si představit, co by to bylo za peklo, co by tady opozice a vy, média... Hned by byly demonstrace a ‚nechce se vzdát moci‘. Vždyť předtím jste vždycky říkali, že Babiš bude stejný jak Trump, neuzná porážku. Já jsem ji uznal, je to porážka od pěti stran, které se musely spojit proti Babišovi, protože neměly odvahu si to s ním rozdat samostatně. To jsem uznal, ano, mají stoosmičku (pozn.: počet mandátů).

Takže kdybych to přijal, bylo by to peklo. Teď zase říkají, že jim to chci rychle předat. Ale naše finance jsou ve skvělém stavu. Česká republika za naší vlády zažívá nejlepší období, ve všem jsme lepší: digitalizace a další věci...

(Vysílání přerušuje vstup na tiskovou konferenci Miloše Vystrčila, kde předseda Senátu shrnuje zprávu Ústřední vojenské nemocnice o zdravotním stavu prezidenta Miloše Zemana, kterou si Senát vyžádal)

Jak se vám to poslouchalo, pane premiére?

Je to samozřejmě překvapivá informace. Určitě to není dobrá zpráva. Je tedy otázka, jestli jde o trvalý stav, nebo jestli je tam nějaká šance na zlepšení, ale to já mohu samozřejmě těžko posoudit.

Čtěte také

Co očekáváte v politické a ústavní rovině, že tedy bude dál, poté, co předseda Horní komory Parlamentu zveřejní takovou informaci?

My samozřejmě máme instituce Senát a Sněmovnu a tyto instituce spolu s vládou budou pravděpodobně ovládané ODS. My jako opozice asi nebudeme mít moc velkou šanci do toho nějak zásadně mluvit. Spíš je to na příští koalici se Senátem, jež musí udělat nějaké kroky, které povedou do nějaké nové situace. Já teď ale nejsem schopen říct, co se stane, respektive co je cílem.

Myslíte si, že to směřuje k aktivaci článku 66 Ústavy?

Já to nevím. To musí říct pan Vystrčil a koalice, která vyhrála volby.

Není ještě čas na to, aby se sešli předseda vlády, předseda Horní komory a předseda Dolní komory jako nejvyšší ústavní činitelé z té čtyřky – pokud tedy platí, že je Miloš Zeman momentálně nemocný a nemůže moc pracovat – a dohodli se na nějakých krocích? Chystáte se na to?

Já jsem samozřejmě připraven. Karty rozdává Senát, jako druhá nejvyšší instituce po panu prezidentovi. Role pana Vondráčka končí tuším ve čtvrtek, končí Sněmovna. Pokud to pan Vystrčil zorganizuje, já jsem samozřejmě připraven se okamžitě setkat. Pokud budeme osloveni k nějakému názoru, budeme samozřejmě spolupracovat.

Vím, že je to těžké, ale ještě mi řekněte, co říkáte tomu, že tedy kancléř Vratislav Mynář od 13. 10. o tomhle věděl?

Já myslím, že chování okolí pana prezidenta je nepřijatelné. I to dnešní vystoupení bylo úplně zbytečné. Nic to nepřineslo a není to dobře.

Proč hodlá končící vláda čekat s protipandemickými opatřeními na vyjádření nynější opozice, ale v otázce energetické krize nikoli? A jakými opatřeními hodlá rostoucí ceny energií zkrotit? Poslechněte si celý rozhovor vedený Janem Pokorným.

autoři: Jan Pokorný , jkh
Spustit audio

Související

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.