Ve vyšším věku hrozí častější zlomeniny. Předejít tomu můžete díky vápníku

19. březen 2016

Ke zvýšené křehkosti kostí a vysoké náchylnosti ke zlomeninám dochází kvůli osteoporóze. Toto onemocnění, které se označuje také jako řídnutí kostí, postihuje častěji ženy, a to především po menopauze.

Mezi základní projevy osteoporózy řadíme bolesti kostí, například v zádech, které jsou postupem času stále intenzivnější. Následuje pak vyšší lomivost kostí. Nejčastěji dochází ke zlomeninám nosných kostí, velmi časté jsou zlomeniny krčku stehenní kosti, ke zlomeninám páteřních obratlů a kůstek v zápěstí.

Je tedy potřeba být především v seniorském věku maximálně obezřetní a vyvarovat se možných pádů. K tomu nám může pomoci například to, že budeme nosit boty s protiskluzovou podrážkou.

Osteoporóze můžeme částečně předejít i díky správnému jídelníčku. Důležité je konzumovat dostatečné množství vápníku – doporučuje se 1000 až 1500 miligramů na den. Mezi nejlepší zdroje vápníku patří mléko a mléčné výrobky. Zapomínat bychom neměli také na zakysané mléčné výrobky. U lidí s alergií na mléčný cukr může být dobrým zdrojem vápníku tvrdý sýr.

Aby se přijatý vápník dobře vstřebával, je zároveň nutné přijímat optimální množství vitaminu D, jehož hlavním zdrojem je sluneční záření a konzumace ryb. Doplňujte ale i další vitaminy, jako jsou vitamin C, B6 a K.

Maximálně účinná pak prevence osteoporózy bude, pokud správnou výživu doplníte zvýšenou fyzickou aktivitou.

NÁVOD NA ZDRAVÍ – ve formě i po padesátce. Pořad Márii Pfeiferové, Davida Kimmera a Lukáše Martinka. Všechny díly najdete ZDE.


Lukáš Martinek a David Kimmer působí v Centru prevence civilizačních chorob Jihočeské univerzity v Českých Budějovicích.Jejich výživové, pohybové a zdravotní poradenství tu můžete využít i vy.
Nerudova 53a, České Budějovice
pevná linka 389 037 845 – pouze v době ordinačních hodin
e-mail pro objednávky: centrumprevence@zsf.jcu.cz

autoři: pfr , David Kimmer‎ , Centrum prevence civilizačních chorob
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.