Jak asi vypadal Kostnický koncil, připomínají v Husinci. Rozhlas odsud vysílal přímý přenos

7. červenec 2015

Na dvorku Husova rodného domku v Husinci u Prachatic vzniklo v pondělí 6. července malé venkovní studio. Český rozhlas Českého Budějovice odsud společně s Českým rozhlasem Dvojkou vysílal hodinový přímý přenos.

Hlavním tématem bylo pochopitelně 600. výročí upálení Mistra Jana Husa. V rodném domku dnes funguje Centrum Mistra Jana Husa. „Máme tady zcela novou expozici, která je rozdělená do několika částí. Jedna se věnuje jeho rodišti, následuje život na univerzitě Karlově, pak vyhnanství, cesta do Kostnice a závěrečnou částí je pochodeň víry,“ popsal průvodce Vojtěch Pekárik.

Expozice využívá moderních prvků. Návštěvníci se mohou podívat na projekci a uvidí ukázku toho, jak asi mohl probíhat koncil a výslech Jana Husa. K tomu v Husinci vznikla modlitebna. „Často sem jezdí celé zájezdy věřících se svými pastory a my tu chtěli mít místo, kde by mohli důstojně promluvit o Janu Husovi a pomodlit se,“ vysvětluje Vojtěch Pekárik.

Další zajímavostí Husince je zvon. Ten totiž pamatuje Mistra Jana a je jednou z nejstarších zvonařských památek v jižních Čechách. „Odlili ho roku 1362, ale nebyl vždycky v Husinci. Říká se mu Mikuláš nebo Pasovák, protože pochází z kostela svatého Mikuláše v Pasově,“ říká Milan Vančura, který se zajímá o místní historii.

Do Husince se zvon dostal v roce 1802. Tehdy totiž místní kostel vyhořel tak, že se i zvony roztavily. Purkmistr proto delegaci do Pasova, aby koupila zvon a další věci do kostela. „Dorazili do kostela svatého Mikuláše a tam zrovna starý zvon sundávali a měnili ho za nový. Tak ho Husinci prodali za necelých tisíc zlatých. Takto lacino jsme se dostali k takové památce,“ dodává Milan Vančura.

K městečku u Prachatic kromě slavného rodáka neodmyslitelně patří také Husinecká přehrada. Ta je podle Zdeňka Zídka z Povodí Vltavy výjimečná tím, že to byla poslední kamenná hráz nejen v Čechách, ale nejspíš i v Evropě. Poté už se přehrady stavěly hlavně z betonu.

„Vznik Husinecké přehrady je spojený s užíváním krajiny podél celé Blanice. Ta byla využívána zemědělsky a hlavní bolestí byl nedostatek nebo naopak přebytek vody,“ vysvětluje Zdeněk Zídek. O přehradě se uvažovalo už koncem 19. století. Samotné stavbě předcházely mnohé práce na řece Blanici, kdy se zemědělci snažili bránit své pole.

V Husinci připomněli 600. výročí od upálení Mistra Jana Husa

Ukázalo se ale, že to nestačí, a proto se začalo v roce 1931 projektovat vodní dílo. Husinecká přehrada byla dostavěna v roce 1939, v té době jí procházela hranice protektorátního státu. Do přehrady se vejde celkem 6,5 milionů kubíků vody. Stavba stála 16 milionů korun. „Tehdy to byla neuvěřitelně vysoká částka, dnes je vyloženě směšná,“ uzavírá Zdeněk Zídek.

Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Hurvínek? A od Nepila? Teda taťuldo, to zírám...

Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka

hurvinek.jpg

3 x Hurvínkovy příhody

Koupit

„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka