Králičí maso je dietní a plné prospěšných látek, připravte zdravé jídlo podle našich receptů

6. květen 2021

Zdravý životní styl spojujeme se zeleninou, ovocem, ořechy, semínky a vlákninou, ale valná většina z nás potřebuje k uchování kondice a vitality také dobrý zdroj bílkovin, a to i živočišného původu. Bílkoviny jsou nezbytné k růstu a udržování všech tkání, tvoří protilátky pro boj s infekcemi, jsou součástí hormonů udržujících tělesnou výkonnost.

Jedním z nejlepších zdrojů živočišných bílkovin je králičí maso. U nás není jeho konzumace příliš častá, ale je to vskutku dietní pochoutka. Jde o málo tučné maso, které obsahuje nejméně cholesterolu v porovnání s ostatními běžnými druhy masa.

Králík je snadno stravitelný a v minulosti se králičí mláďata považovala i za postní jídlo. Proto byli za raného středověku pěstování v klášterech. Kalorická hodnota králičího masa je nízká: obsahuje 130 až 140 kcal na 100 gramů. Obsahuje jemná svalová vlákna a svoji texturou a složením se podobá drůbežímu.

Králík domácí, který se pěstuje pro nasycení nebo i jako mazlíček, je domestikovaná forma evropského králíka divokého. Divocí králíci mají v sobě horkou španělskou krev, neboť pochází z Pyrenejského poloostrova, kde byli oblíbenou lovnou zvěří již od pravěku. V Itálii a Francii patří dodnes mezi nejcennější lahůdky.

Čtěte také

Králičí maso je nejen velmi chutné, ale má i vysokou nutriční hodnotu. Nabízí vyvážený poměr důležitých aminokyselin. Z vitamínů převažují vitaminy řady B. Kosterní svalovina je bohatá na draslík, fosfor, síru, hořčík a zinek. Králík je zdrojem purinů, proto by v jeho spotřebě měli být opatrní lidé s vyšší hladinou kyseliny močové a lidé s diagnostikovanou dnou.

Průměrná spotřeba králičího masa v Čechách je 2,5 kilogramu ročně na osobu. Králíci chovaní na venkově krmení přirozenou zelenou stravou bez chemických postřiků v klidném prostředí jsou velmi vhodnou alternativou běžně kupovaného průmyslového masa.

Doby kuchařského umu Magdaleny Rettigové jsou již minulostí, proto upusťme od zažitého názoru, že dietního králíka je potřeba špikovat špekem a vařit se smetanou! Nyní potřebujeme lehčí úpravy se zeleninou, bylinkami, šťávami z vína, hořčice a podobně. Můžete vyzkoušet některý z následujících receptů.

Šumavský králík se špenátem

Suroviny:
1 králík
1 cibule
bobkové listy
6 zrnek pepře
lžička kmínu
4 stroužky česneku
sůl
máslo
2 balení špenátu
cibule
stroužek česneku
lžíce olivového oleje

Králíka potřeme česnekem utřeným se solí a máslem, vložíme do pekáče společně s cibulí, pepřem a bobkovými listy. Podlijeme 200 mililiry horké vody a přikryjeme alobalem. Vložíme do vyhřáté trouby a pečeme při 200 stupních ¾ hodiny.

Poté potřeme výpekem a pokračujeme v pečení při mírnější teplotě dalších 30 až 40 minut. Na posledních 15 až 30 minut odstraníme alobal.

Na oleji zpěníme cibulku, po jejím zezlátnutí přidáme nakrájený stroužek česneku a osmahneme, přidáme špenát a dusíme, přidáme pepř a sůl. Podáváme s pečeným králíkem.

Králík na šalvěji a česneku

Suroviny:
1 králík
sůl, pepř
2 lžíce mouky na poprášení
2 lžíce olivového oleje plus 100 ml do omáčky
5 snítek šalvěje
až 20 stroužků neloupaného česneku
300 mililitrů bílého vína

Oddělíme z králíka stehna. Hřbet rozdělíme na třetiny. Porce osolíme, opepříme a poprášíme moukou. Postupně v širokém litinovém hrnci opečeme na 2 lžících oleje dohněda. Vrátíme všechno maso do hrnce, přidáme šalvěj, česnek, olivový olej a víno.

Přiklopíme, ztlumíme oheň na minimum a necháme pomalu probublávat 2 až 2,5 hodiny. Omáčka by měla zhoustnout a maso by mělo odpadávat od kostí. Omáčku případně dosolíme a podáváme například s jáhlovými knedlíky nebo batátovou kaší.

Králík na hořčici

Suroviny:
1 králík nebo 4 králičí stehna
4 lžíce dijonské hořčice
80 gramů másla nebo ghí
mořská sůl
mletý pepř
snítka tymiánu
150 mililitrů bílého vína

Troubu předehřejeme na 200 stupňů. Máslo necháme změknout a smícháme ho s hořčicí. Dochutíme solí, pepřem a přidáme odtrhnuté lístky tymiánu. Králíka naskládáme do pekáčku, pokryjeme hořčičnou směsí a podlijeme bílým vínem. Pečeme v rozehřáté troubě přikryté asi 50 minut nebo trochu déle.

Salát z králičího hřbetu

Suroviny:
králičí hřbet
stroužek česneku
červená cibule
červený vinný ocet
směs salátových listů
olivový olej
sůl, pepř
čerstvé byliny

Maso z obou stran osolíme, opepříme a na rozpálené pánvi s kapkou oleje králíka orestujeme do zlatova. Uprostřed necháme maso růžové. Na závěr přihodíme do pánve česnek nakrájený na plátky a kolečka červené cibule. Hotového králíka ještě horkého obalíme v nasekaných bylinkách s orestovaným česnekem a cibulkou.

Pánev, ve které jsme maso pekli, zalijeme asi 100 mililitry červeného vinného octa a necháme ho svařit do husté omáčky, dochutíme solí a pepřem. Smícháme s olivovým olejem. Směs salátových listů promícháme s připraveným dresinkem.

Do salátu nakrájíme pár kousků králičího hřbetu. Naservírujeme a zbytek masa dáme kolem salátu.

Králík v paprikové marinádě

Suroviny:
1 naporcovaný králík
100 mililitrů olivového oleje
250 mililitrů vody
2 lžíce plnotučné hořčice
2 lžičky sladké papriky
5 stroužků česneku
sůl, případně čerstvý rozmarýn

Ingredience smícháme v misce, porce králíka nasolíme a naložíme do připravené marinády. V marinádě ho můžeme nechat 1 až 2 dny. Poté pečeme na 200 stupňů asi jeden a půl hodiny. Na posledních 15 minut můžeme pečeni odkrýt.

Spustit audio

Související