Plánujete těhotenství? Je dobré, když si oba partneři před početím delší dobu čistí tělo

26. listopad 2019

V 90. letech mi při natáčení řekl jeden porodník do mikrofonu, že těhotenství je jako nejhorší nemoc. Sama jsem se pak opakovaně přesvědčila, že to tak vůbec být nemusí. A také to jiní lékaři vyvracejí.

Že těhotenství může proběhnout v pohodě a v radostném očekávání, potvrdila v pořadu Zdravíčko Českého rozhlasu České Budějovice i gynekoložka Dana Preslová. Je však dobré se na něj připravit.

„Páry, které plánují rodinu, by se měly zamyslet nad svým životním stylem. Neměly by pít alkohol a kouřit, měly by zdravě jíst, sportovat, přidat do jídelníčku vitamíny. To platí jak pro ženy, tak pro muže,“ připomíná Dana Preslová.

„Žena se se svými vajíčky rodí a všechno, čím v životosprávě zhřešila, se může na stavu vajíček projevit. U mužů je to jinak. Jim se pohlavní buňky vyvíjejí 71 dní. Takže to, co dělali před dvěma a půl měsíci, se promítne do kvality jejich spermie až teď. Proto je vhodné alespoň tři měsíce před plánovaným početím odepřít si zlozvyky a vyčistit tělo,“ dodává.

Další okolností přípravy na rodičovství je tělesná hmotnost. „Je pravdou, že velká nadváha bývá překážkou otěhotnění ženy a ovlivňuje i plodnost muže. Zrovna tak příliš nízká hmotnost, třeba u anorektiček, vede ke ztrátě menstruace a nemožnosti otěhotnět. Oběma skupinám doporučujeme srovnat váhu a vrátit organismus do normálu,“ říká Dana Preslová.

Které nemoci sledovat?

Možnost otěhotnění a úspěch těhotenství mohou ovlivnit i nemoci, kterými žena trpí a které s těhotenstvím nesouvisejí. Patří mezi ně především cukrovka, poruchy štítné žlázy, poruchy srážlivosti krve, křečové žíly, epilepsie a další.

„Tyto choroby musejí být zaléčeny, a to ideálně ještě před těhotenstvím. V průběhu těhotenství musí specializovaný lékař ženu sledovat a podávanými léky vybalancovat její stav co nejblíže k normálu,“ popisuje Dana Preslová.

Čtěte také

Screening se dělá plošně jen v případě cukrovky. O ostatních nemocech musí žena vědět, anebo sklon k nim napoví rodinná anamnéza. „Skoro polovina žen má v rodině právě diabetes. Doporučujeme jim upravit životosprávu, omezit příjem jednoduchých cukrů – ale pozor, ne úplně – a rozdělit si denní stravování na menší a častější porce,“ doplňuje gynekoložka.

Všechny těhotné ženy posílají lékaři na zátěžový test OGTT. Ten odhalí případnou těhotenskou cukrovku, která se může objevit jen na přechodnou dobu, ale také může přetrvat.

Těhotenská cukrovka je velmi nebezpečná pro plod. „To, co se stává starým lidem, že mají následkem diabetu nemocné žíly, že se jim otvírají nohy a podobně, to samé hrozí nenarozenému dítěti. Placentární cévy mají totiž úplně jinou kvalitu než ostatní, rychle stárnou a zanášejí se. Mohlo by se tedy stát, že odejde placenta a spolu s ní i plod. Má-li žena k diabetu sklony, je třeba ji dobře kompenzovat, aby se tomu předešlo,“ varuje Dana Preslová.

Spustit audio

Související