Cellista a skladatel David Popper

17. srpen 2008

7. srpna, uplynulo 95 let od úmrtí vynikajícího židovského cellisty a skladatele Davida Poppera. Věnujeme mu následující medailon.

David Popper se narodil 18. června 1843 v rodině vrchního kantora dnes už neexistující pražské Cikánovy synagogy. Již ve 12 letech začal studovat na konzervatoři a pravidelně veřejně koncertoval. Po studiu působil několik let jako komorní sólista dvorní kapely prince Hohenzollerna a koncertní mistr. Následně nastoupil do orchestru Vídeňské dvorní opery. Zde také hrál ve vyhlášeném Hellmesbergerově kvartetu. Kromě Vídně David Popper žil a koncertoval v Londýně, Paříži, Petrohradě, Moskvě, Berlíně a Barceloně. Roku 1886 byl povolán jako profesor na Královskou zemskou hudební akademii do Budapešti. Zde hrál ve slavném budapešťském kvartetu Hubay-Popper Quartett a zde také vznikly některé Popperovy velmi ceněné skladby pro violoncello. Jeho Vysoká škola violoncellové hry op. 73, která obsahuje 40 etud - capricií, je dodnes základním studijním materiálem na všech světových hudebních učilištích. Pro svou obtížnost a virtuozitu patří mezi povinné skladby na mezinárodních soutěžích.

Dílo pražského rodáka Davida Poppera zůstalo v jeho rodišti dlouho pozapomenuto. O renesanci Popperova odkazu se od počátku 90. let zasloužil především violoncellový virtuos a profesor na pražské HAMU Jiří Hošek. Stal se velkým Popperovým propagátorem jak na četných koncertních vystoupeních, tak i nahrávkami. Jmenujme alespoň Hoškův kompaktní disk s Popperovým Kvartetem C minor pro smyčcové nástroje, suitu Am Walde pro violoncello a orchestr či dva kompaktní disky věnované židovským hudebníkům s výrazným zastoupením právě Davida Poppera. Ve šlépějích Jiřího Hoška kráčí i jeho dcera Dominika, čerstvá absolventka HAMU. V letošním roce vyšla její nahrávka Popperových virtuózních skladeb pro violoncello a orchestr.

Nahrávky skladeb Davida Poppera v interpretaci Dominiky Hoškové
autor: Leo Pavlát
Spustit audio