Adelaide

1. červenec 2014

Hlavní a nejlidnatější město Jižní Austrálie, páté největší město v zemi. Je skoro čtyřikrát větší než Praha a žije v něm asi 1 300 000 obyvatel. Město Adelaide bylo založeno v roce 1836 a dostalo jméno po manželce britského krále Viléma IV.

Vilém byl až třetím synem krále Jiřího III., a tak se vlastně ani nečekalo, že by mohl jednou usednout na trůn, ovšem situace se změnila...

Jeho manželka Adelaida se narodila v Meiningenu 13. srpna roku 1792. Když si Viléma brala, bylo jí 25 a jemu 53.

Vilém měl za sebou dost pestrou minulost. Jako mladík se údajně tajně oženil, ale nerovné manželství bylo zrušeno. Dlouhá léta pak žil s irskou herečkou Dorotheou Blandovou, které udělal deset dětí – samozřejmě levobočků. Jenže pak na něj u dvora začali tlačit, aby se konečně oženil a přivedl na svět legitimní potomky.

Tou dobou totiž začala být situace na britském trůnu dost na pováženou. Král Jiří III. to neměl v hlavě v pořádku, a tak nemohl dál vládnout. Ani jeden z Vilémových starších bratří neměl právoplatné dědice, Vilémovi nemanželští potomci potenciální nástupnictví na britském trůnu taky neřešili...

A tak začali hledat pro Viléma vhodnou nevěstu a vybrali si Adelaidu, tedy Adelheid Sasko-Meiningenskou. Byla přívětivá, roztomilá, laskavá a přátelská a Vilémovi se líbila. Svému nejstaršímu synovi prý napsal: „Bylo odsouzeno – to ubohé, nevinné, mladé stvoření – aby se stalo mou manželkou.“

Logo

Poprvé se uviděli asi týden před svatbou. Ta se konala 13. července roku 1818. I přes věkový rozdíl spolu manželé dobře vycházeli. Usadili se v Hannoveru, kde bylo živobytí mnohem levnější než v Británii, a vedli jednoduchý, neromantický život.

Adelaida měla na Viléma dobrý vliv. Po jejím boku míň pil, míň klel a sakroval a choval se mnohem ohleduplněji, než bývalo dřív jeho zvykem.

Bohužel ani Adelaida následníka britského trůnu na svět nepřivedla. První dceruška Charlotte Augusta Louisa zemřela těsně po porodu. Když čekala druhé dítě, přesídlili manželé do Anglie, aby se dítě narodilo na anglické půdě. Jenže chudák Adelaida cestou potratila. Pak přišla na svět Elizabeth. Ale žila jen necelé čtyři měsíce. Nakonec Adelaida čekala dvojčátka – chlapečky. Ti se narodili mrtví.

Když se v roce 1830 opět uvolnilo místo na trůně, konečně se stal Vilém králem a Adelheid Sasko-Meiningenská, britskou královnou. Lid ji měl v lásce pro její zbožnost, skromnost a dobročinnost.

V červnu 1837, rok po založení australského města Aledaide, král Vilém zemřel. Dědičkou trůnu se stala jediná dcera Vilémova bratra Eduarda, Viktorie, královna Británie a první císařovna Indie. A s ní přišlo slavné viktoriánské období. Adelaida odešla ode dvora a stáhla se do ústraní. Svého manžela přežila o 12 let. Je pohřbená v kapli sv. Jiří ve Windsoru.


Příspěvek zazněl v pořadu Slovo nad zlato, který vysílá Dvojka ve všední dny vždy v 10:40 dopoledne.

autoři: Jitka Škápíková , Helena Petáková , Dan Moravec
Spustit audio