Brajgl

10. duben 2014

Muž, který dal nepořádku jméno, se narodil jako Pieter Brueghel v 16. století v malé vesničce nedaleko holandského města Breda. Byl to jeden z nejslavnějších renesančních vlámských malířů a jeho obrazy se hemží postavami a symbolickými významy.

Usadil se v Antverpách a stal se učedníkem malíře, sochaře a architekta Pietera Coecka van Aelsta. Brzy vyrostl v jednoho z nejslavnějších renesančních vlámských malířů. Maloval pestré výjevy z holandského venkovského života. Jeho obrazy se hemží postavičkami, jakoby přetékaly dějem.

Atmosféru přírody dokázal zachytit přímo bravurně. A také biblické či mytologické příběhy. Jeho hry dětí a tance sedláků a selek jsou plné jasu a smíchu, z jiných obrazů na člověka dýchne úzkost. Jako by chtěl říct, že svět, v kterém žije, je obrácený vzhůru nohama či naruby a doba vymknutá z kloubů.


Pieteru Brueghelovi přezdívali selský. A jeho synové – i oni byli skvělí malíři – dostali taky své přezdívky: Jan Brueghel starší byl zvaný Sametový a Pieter Brueghel mladší Pekelný.

Pieter Brueghel celé své dílo vytvořil během 12 let. Největšího úspěchu dosáhly alegorie Sedm smrtelných hříchů a ctností. Není těžké v nich rozpoznat vliv Hieronyma Bosche.

Logo

Jeden z nejslavnějších Brueghelových obrazů se jmenuje Nizozemská přísloví. Než je všechny objevíte, můžete před obrazem prostát klidně celý den. Je jich totiž na 118.

Čtěte také

Brueghelovým velkým fandou byl císař Rudolf II., shromáždil rozsáhlou kolekci jeho obrazů. Do dnešního dne se zachovalo pouhých pětačtyřicet maleb. Říká se, umělec před smrtí nařídil své manželce, aby velkou část jeho díla spálila.

Pokud se chcete kochat obrazy, na kterých je tak pěkný brajgl, nejlíp uděláte, když se rozjedete do Vídně. Pokud však nechcete vytáhnout paty z Prahy, stavte se v Lobkovickém paláci na Pražském hradě. Tam uvidíte Senoseč z cyklu Ročních období.

Logo
autoři: Jitka Škápíková , Helena Petáková , Dan Moravec
Spustit audio

Související

  • Chuligán

    Neukázněný člověk, který nedodržuje společenská pravidla a normy. Bídák, darebák, vandal, výtržník... No prostě chuligán. A přitom to původně bylo docela obyčejné p...

  • Silueta

    Podle Slovníku spisovného jazyka českého znamená slovo silueta: stínový obraz, který podává plošný, jednobarevný obrys předmětu, anebo je to podoba viděná jen v obr...

  • Grázl

    Darebák, lupič, zločinec, kriminálník či dokonce vrah. Prostě pěkný grázl! A to Jan Jiří či Johann Georg Grasel byl. Tak velký, že se jeho jméno začalo užívat k ozn...