Erotika

2. únor 2015

Pohlavnost, smyslnost, sexualita. Jiným slovem erotika. Soubor jevů souvisejících se sexuální aktivitou nazýváme podle řeckého boha lásky Erota.

Eros ztělesňuje princip lásky v jakékoli podobě. Byl synem boha války Area a bohyně lásky a krásy Afrodity. Římané ho nazývali Amor či Kupido.

Podle starších mýtů je Eros zosobněním mocné a vše oživující síly a zrodil se z prvotního Chaosu současně s matkou země Gaiou. Spojil rozptýlené počátky věcí, z nichž vznikly všechny živé bytosti, bohové, lidé i zvířata.

Čtěte také

Eros přináší radost i žal. Vznáší se na zlatých křídlech ozbrojen lukem a šípy. Lidé po něm touží, opěvují ho i proklínají.

Zeus dobře věděl, že ani on sám Erotovým střelám neodolá. Chtěl ho proto hned po narození zahubit, ale Erotova máma Afrodita dítě ukryla v lese a svěřila ho na vychování divokým lvicím. Když Eros vyrostl, vrátil se k matce na Olymp a všichni bohové ho pro jeho krásu a půvab přivítali.

Zamilovaný bůh lásky

Někdy to s Erotem bylo těžké. Dovedl být nesvědomitý, rozpustilý a ke svým obětem občas dost krutý. Ovšem i on sám se dokázal bláznivě zamilovat! Například do spanilé Psyche.


Slovo psýché označuje lidskou duši či mysl. A díky ní máme psychiku, psychologii, psychiatrii, psychofarmaka a psychotropní látky.

Byla to obyčejná smrtelnice, pozemšťanka, ale mimořádně krásná. Bohyně Afrodita na ni žárlila. Bála se, aby náhodou nebyla hezčí než ona. Proto nařídila Erotovi, aby Psyche zranil šípem lásky a ona se zamilovala do toho úplně nejnemožnějšího chlapa na světě.

Jenže Eros se do té krasotinky zakoukal a unesl ji tajně do svého sídla. Řekl jí, že se jí nemůže ukázat a aby po jeho podobě nepátrala.

Auguste Rodin: Amor a Psyche

Psyche ale neposlechla a jednou, když Eros spal, vzala olejovou lampičku, tiše se připlížila a na spícího manžela se podívala. Byla unesená jeho krásou a nevšimla si, že mu trocha oleje popálila rameno. Eros v ten okamžik zmizel.

Nešťastná Psyche hledala svého miláčka na zemi i v podsvětí. Dost se natrápila, než ji její tchyně, bohyně Afrodita, vzala na milost a Erota jí vrátila. Pak spolu žili šťastně a nikdy se už od sebe neodloučili. A dcerku pojmenovali Hedone, neboli Rozkoš.

A jaké z toho plyne poučení? Lásku můžeme ztratit kvůli nedůvěře.


Příspěvek zazněl v pořadu Slovo nad zlato, který vysílá Dvojka ve všední dny vždy v 10:40 dopoledne.

autoři: Jitka Škápíková , Helena Petáková , Dan Moravec
Spustit audio