Herodes

28. prosinec 2014

Židovský král, jehož jméno se stalo symbolem zla, vzorem nelítostných surovců, necitů, sadistů, ukrutníků a násilníků.

Herodes Veliký, zvaný též Herodes I. Ukrutný, měl prý velkou tělesnou sílu, obratně jezdil na koni a zručně zacházel s oštěpem a lukem, byl schopný vojevůdce a administrátor, spojenec Říma proti Parthům, ale byl to bezohledný, prohnaný, podezíravý, nemravný a krutý člověk, jehož způsob vlády se přenesl do biblické tradice, která mu přisuzuje vyvraždění betlémských kojenců („vraždění neviňátek“).

Byl králem Judeje a žil snad v letech 73-4 př. n. l., přičemž doba jeho vlády trvala déle než třicet let. Během ní dal postavit města, divadla, hipodromy, pevnosti, paláce, akvadukty, a také přestavět jeruzalémský chrám. Ke Zdi nářků se tam dodnes přicházejí modlit Židé z celého světa.

Marcantonio  Raimondi, Vraždění neviňátek

Herodes byl chorobný žárlivec. Když se oženil s židovskou princeznou Mariammé, dal bez váhání zavraždit několik mužů, o nichž se domníval, že se jí dvořili. Nakonec ale nechal zavraždit i samotnou Mariammé (legenda tvrdí, že její mrtvolu nechal uložit v kádi s medem). Na popravu poslal i své tři nejstarší syny, bratra, tchána a řadu přátel.

K nejkrutějším činům, které jsou mu přisuzovány, patří tzv. vraždění betlémských neviňátek. Když se dozvěděl, že se v Betlémě narodil chlapec, o němž je prorokováno, že ohrozí jeho královský trůn, poručil zavraždit všechny chlapce do věku tří let. Ježíš, ono prorokované dítě, v té době už v Betlémě nebyl, pěstoun Josef ho spolu s jeho matkou Marií odvezl do bezpečí.

Král Herodes skončil neslavně. Nedlouho po betlémském masakru dostal strašlivé bolesti a zemřel ve věku zhruba sedmdesáti let. Na uměle navršeném kopci jižně od Jeruzaléma se nachází palácová pevnost Herodeion, kterou dal postavit sám krutý král. Roku 2007 tam izraelští archeologové našli Herodovu hrobku.


Příspěvek zazněl v pořadu Slovo nad zlato, který vysílá Dvojka ve všední dny vždy v 10:40 dopoledne.

autoři: Milena M. Marešová , Jitka Škápíková , Dan Moravec
Spustit audio