Kamélie

29. leden 2014

Rostlina, která se v češtině málem jmenovala velbloudka, dnes nese jméno botanika Kamela. Ten ji nejspíš ale nikdy neviděl.

Botanik Jiří Josef Kamel se narodil v roce 1661 v Brně. V jednadvaceti vstoupil do jezuitského řádu. Začínal jako lékárník v Jindřichově Hradci a v Českém Krumlově. Pak jako jezuita-misionář zamířil do Manily na Filipínách. To se psal rok 1689.

Kamel v Manile pracoval jako lékárník a ošetřovatel nemocných. A taky se mohl naplno věnovat své velké zálibě – botanice. Zkoumal místní flóru – hlavně ho zajímalo, jak se dají tamní rostliny využití v lékařství. Založil velkou botanickou zahradu, kreslil a vytvářel herbář. Dokonce se tvrdí, že to je první herbář tropických rostlin pořízený Čechem, či chcete-li Moravanem.

Na Filipínách Kamel pobyl sedmnáct let. Podnikl několik cest po ostrovech, naučil se místní řeč, sbíral jsem a popisoval rostliny i živočichy, to ohromné množství dosud neznámých druhů mě prostě fascinovalo.

Protože měl mimořádný pozorovací i kreslířský talent a také smysl pro až fotografickou věrnost předloze, jeho kresby ve své době představovaly vrchol botanické ilustrace.

Čtěte také

Ale nemyslete si, Kamel nebyl na Filipínách odříznutý od světa. Čile si dopisoval s řadou předních vědců, zejména botaniků. Zasílal jim do Anglie své nové poznatky i kresby a byl i dopisujícím členem Britské královské učené společnosti.

Jeho pozůstalost je dnes uložena v archivech mnoha evropských institucí, například v Britském muzeu v Londýně. Obsahuje kolem dvanácti set kreseb, přes tři stovky herbářových položek a řadu odborných pojednání.

Do své vlasti se Kamel už nevrátil. Zemřel v 45 letech v jezuitské koleji v Manile na průjmové onemocnění.

A co měl Kamel společného s čajovníkem, tedy s kamélií?

Švédský přírodovědec Carl Linné pojmenoval okrasný keř „Camellia japonica“ neboli kamélie japonská, aby ocenil Kamelův přínos botanice.

V devatenáctém století se zastánci jazykové čistoty pokoušeli kamélii nazývat po česku. Víte jak? Kamel je česky velbloud takže – ano, velbludka nebo velbloudka.

Nějak se to neujalo. Kamélie naštěstí zůstala kamélií. Nese jméno velké osobnosti světové botaniky a farmakologie, přestože ji sám Kamel patrně nikdy nespatřil.


Příspěvek zazněl v pořadu Slovo nad zlato, který vysílá Dvojka ve všední dny vždy v 10:40 dopoledne.

autoři: Jitka Škápíková , Helena Petáková , Dan Moravec
Spustit audio