Toulovcovy maštale

5. listopad 2014

Přírodní rezervace nedaleko města Litomyšle, má jméno podle tajemného Vavřince Toulovce. Říká se, že to byl loupeživý rytíř, jehož tlupa měla na počátku 15. století ve skalách nejen svou skrýš, ale i stáje pro koně.

Mezi obcemi Proseč, Budislav a Nové Hrady scházejí pískovcové skály s náznaky skalních měst v hlubokých borových lesích, v krásné a tiché přírodě.

Postava pana Vavřince Toulovce je zahalena tajemstvím. Podle jedné verze příběhu to byl bohatý a vážený občan nedaleké Litomyšle. Vlastnil několik okolních vesnic a na počátku 15. století věnoval městu hodně peněz na stavbu špitálu. Po smrti byl slavnostně pochován v kostelíku, který ke špitálu patřil.

Toulovcovy Maštale - pískovcové skalní útvary

Cesta k dobročinnosti dlážděná zločinem

Vypráví se ale, že to s tou zbožností a štědrostí pana Vavřince nebylo jen tak. Prý ho k ní dohnalo černé svědomí a všechen majetek rozdal kvůli spáse své duše, dřív totiž prý byl nepolapitelný lapka, který se svou tlupou obýval tvrz v Jarošově a pořádal výpravy až na Moravu a do Uher. Tlupa měla ve skalách nejen svou skrýš, ale i stáje pro koně, a proto se tomu místu začalo říkat Toulovcovy maštale.

Jednou se Toulovec a jeho kumpáni zase vraceli z loupežné výpravy

Pronásledovali je zbrojnoši, a tak když za tmy lapkové dojeli do Proseče, požádali vesničany o pomoc. Byli potlučení a polámaní a jejich koně sotva pletli nohama. Prosečtí se raději nevzpouzeli a Toulovcovi vyhověli, ošetřili raněné, donesli jídlo a pití, dali jim nové koně a pomohli ukrýt lup. S prvními slunečními paprsky dorazili do vsi vojáci z Moravy. Lupiče však hledali marně, nikdo je nevyzradil. Rozzlobený velitel dal ze msty podpálit celou vesnici.

Toulovcova rozhledna je přístupná od 16. února 2002

Dřevěné chalupy s doškovými střechami rychle shořely, vystrašený dobytek bučel, drůbež se rozutíkala a vesničané měli co dělat, aby zachránili alespoň holé životy. Když vojsko odtáhlo, Prosečtí zůstali nešťastní uprostřed spáleniště.

Jak praví pověst, záchranu přinesl Proseckým právě Vavřinec Toulovec, který se znenadání objevil s velkou truhlici plnou zlaťáků, za které bylo možné postavit nové domy.


Příspěvek zazněl v pořadu Slovo nad zlato, který vysílá Dvojka ve všední dny vždy v 10:40 dopoledne.

autoři: Milena M. Marešová , Jitka Škápíková , Helena Petáková , Dan Moravec
Spustit audio