Akce Kryštof

17. prosinec 2014

Rozsáhlé kontroly dopravní policie se jmenují Kryštof. Pojmenování dostaly podle patrona poutníků, řidičů, cestujících, horských cest a horníků.

Narodil se asi ve 2. století v Kanaanu či v Lykii na dnešním území Turecka pohanským rodičům, kteří mu prý dali jméno Reprobus. O jeho životě není mnoho spolehlivých zpráv. Lidová tradice o něm má krásnou legendu a počítá ho mezi tzv. 14 pomocníků v nouzi.

Silák s dobrým srdcem

Vypráví se o něm, že byl zdatné postavy a vědom si své síly, chtěl ji dát do služby jen tomu nejmocnějšímu pánu. Světští panovníci ho prý zklamali. Na dvoře jednoho z nich uslyšel píseň, ve které byl opěvován ďábel. Usoudil, že je mocnější, protože i král se chvěl před jeho mocí. Vydal se ho tedy hledat a našel v čele strašlivého vojska. Ale jen se k němu připojil, záhy poznal, že prchá před znamením kříže.

Rozhodl se proto najít bytost, které znamení patřilo. Pomohl mu starý poustevník, který ho seznámil s Kristovým učením. Kryštof si vzal k srdci poustevníkovu radu: sloužit Kristu tím, že bude sloužit svým bližním.

José de Ribera, Sv. Kryštof (1637)

Usadil se u dravé řeky, aby lidem pomáhal dostat se na druhou stranu přes nebezpečný brod

Jednou ho o pomoc poprosil malý chlapec. Vlídně si ho vložil na ramena, ale jakmile vstoupil do vody, dítě každým krokem více těžklo. Voda se počínala vzdouvat a jen s maximálním vypětím sil dosáhl Kryštof druhého břehu. Pak k chlapci pronesl: „Zdálo se mi, jako bych na ramenou nesl celý svět.“

A chlapec mu odpověděl: „Nesl jsi víc, neboť jsi nesl jeho tvůrce a svého Pána. Jsem Ježíš Kristus, tebou hledaný král, a jelikož jsi konal dobré skutky, jsou ti odpuštěny hříchy. Vraž do země svou hůl a v další den bude jako stromek plná květů a plodů.“ Reprobus se dal pokřtít a dostal jméno Kryštof, Christophorus, což v řečtině znamená „ten, kdo nese Krista“.

V dalším tradovaném podání o Kryštofovi je uvedeno, že vládnoucí král, který se stal pronásledovatelem křesťanů, ho v Lykii dal uvěznit a mučit. Legenda říká, že byl bit železnými pruty, pálen ohněm a terčem pro šípy. Ty se prý od něj odrážely nebo i v letu se náhle zastavily. A tak panovník nařídil jeho stětí.


Příspěvek zazněl v pořadu Slovo nad zlato, který vysílá Dvojka ve všední dny vždy v 10:40 dopoledne.

autoři: Milena M. Marešová , Jitka Škápíková , Helena Petáková , Dan Moravec
Spustit audio