Dlouhá Odysea

27. květen 2015

Dlouhá, bludná pouť či složité, pestré životní osudy.

Pokud vás aspoň trochu baví antické báje a pověsti, určitě máte povědomí o tom, kdo to byl Odysseus a jakou dlouhou a strastiplnou cestu musel podniknout. Odysseus, ithacký král, si na cestě domů z Trojské války rozhněval boha moří Poseidona a ten se rozhodl znemožnit mu návrat. Zažíval různá dobrodružství a útrapy, ale po 10 letech bloudění nakonec šťastně dorazil domů ke své ženě Penelopě, která mu i přes dlouhé odloučení zůstala věrná.

Epos, který je připisován řeckému básníku Homérovi, inspiroval řadu autorů – Sofokla, Vergilia, Danta, Jamese Joyce, Nikose Kazantzakise, ale také Kryštofa Haranta z Polžic a Bezdružic. Tento slavný český renesanční politik, hudebník a literát se v roce 1598 vydal se svým švagrem Heřmanem Černínem z Chudenic na odvážnou cestu do Středomoří, Palestiny a Egypta a o svém dobrodružství sepsal unikátní cestopis. Dílo vyšlo tiskem roku 1678 v Norimberku s názvem Křesťanská Odyssea.

Na rozdíl od bájného hrdiny Odyssea, jehož příběh skonči happyendem, Kryštof Harant z Polžic a Bezdružic přišel o hlavu pod katovou sekerou, 21. června 1621 byl popraven na Staroměstském náměstí.


Příspěvek zazněl v pořadu Slovo nad zlato, který vysílá Dvojka ve všední dny vždy v 10:40 dopoledne.

autoři: Jitka Škápíková , Dan Moravec
Spustit audio