Hermeticky uzavřený

17. únor 2015

Oddělený od okolního prostoru neprodyšně, vzduchotěsně, dokonale izolovaný, a také tajný, mystický.

Pojmenování je odvozeno od boha Herma, syna nejvyššího boha Dia a Plejady Maie. Od narození byl nejobratnějším, nejvynalézavějším a nejlstivějším ze všech olympských bohů.

V římské mytologii byl Hermés ztotožňován s bohem Merkurem, neboli s archandělem Rafaelem. Ze spojení s egyptským bohem Anupem vznikla v antickém synkretismu postava Hermanubis.

Posel, číšník a šťastný nález

Hermés byl číšníkem a poslem bohů a měl také za úkol doprovázet zemřelé do podsvětí. Od Dia dostal Hermés berlu caduceus – s bílými stužkami jako odznak pro posla, kterou musel každý respektovat, dále kulatý klobouk petasos proti dešti a okřídlené zlaté sandály, jež ho nosily rychlostí větru.

Charles-Amédée-Philippe van Loo, Merkur (detail nástropní fresky z kostela v Potsdamu)

Byl bohem obchodníků, pastevců, řečníků, vynálezců, poutníků, cestovatelů, lékařů, sportovců, podvodníků a zlodějů. Podle něj se každý nenadálý zisk, nalezený poklad, nález na cestě i výhra, vše se nazývá Hermann, což znamená „šťastný nález“.

Staří Řekové zdobili jeho sochami křižovatky na cestách, těm se říkalo „hermovky“ a byly to čtverhranné pilíře s Hermovou hlavou a s nápisy udávajícími směr cesty.

Souvislost s tajemstvím a mystikou

V egyptské mytologii je pak především ztotožňován s bohem Thovtem, který později dostal (řecké) označení Hermes Trismegistos, v překladu Hermes Třikrát veliký či Třikrát mocný. O jeho životě existuje mnoho různých legend, ale vlastně nic moc konkrétního. Někteří tvrdí, že byl synem samotného Adama. Jiní o něm mluví jako o egyptském králi, další ho považují za samotného boha Herma nebo jeho vnuka. Hermes Trismegistos je považován za otce posvátných věd: magie, alchymie a astrologie. Měl zanechat četné spisy o tajných vědách sdružené do souboru Corpus Hermeticum.

Hermes Trismegistos

Tvrdí se o něm, že je také autorem známé Smaragdové desky, ve které jsou podle esoteriků zjeveny zásadní výroky a pravdy, jako například hned úvodní věta: „To, co jest dole, jest jako to, co jest nahoře a to, co jest nahoře, jest jako to, co jest dole“. Má znázornit spojení materiálního a duchovního světa, vztah mezi mikrokosmem a makrokosmem. Že se zdá být nesrozumitelná? Vždyť přece magie, alchymie, astrologie a hermetické nauky obecně jsou tajné a pro nezasvěcené nepřístupné, prostě „hermeticky uzavřené“.


Příspěvek zazněl v pořadu Slovo nad zlato, který vysílá Dvojka ve všední dny vždy v 10:40 dopoledne.

autoři: Milena M. Marešová , Jitka Škápíková , Helena Petáková , Dan Moravec
Spustit audio