Krásný jako Adonis

19. únor 2015

Adónis (latinsky Adonis) je v řecké mytologii synem kyperského krále Kinyra a jeho dcery Myrrhy.

Nikdo z lidí se mu krásou nevyrovnal, ba ani nikdo z bohů! Svým nevšedním půvabem okouzlil samotnou bohyni Afrodítu. Sestupovala za ním na zem, a protože vášnivě holdoval lovu, z lásky mu pomáhala lovit zvěř v kyperských lesích. Vášeň pro lov Adónida také zahubila, zemřel, když ho napadl divoký kanec, kterého postřelil. Z Adónidovy krve vyrostly červené květiny anemonky (Sasanka, latinsky Anemone). Podle jiné verze to byly rudé růže.

Na chvíli život, na chvíli smrt

Když se o Adónidově smrti dověděla Afrodité, ze žalu proklela osud, který je mocnější než bohové. S pláčem prosila Dia, aby jí miláčka aspoň na čas vrátil. Zeus se slitoval a požádal boha podsvětí Háda, aby vždy na jaře pustil Adónida ze své pochmurné říše na zem. Od té doby žije Adónis část roku v podsvětí, část roku na zemi u mě, bohyně lásky. Proto se v ten čas celá příroda raduje a ožívá, odívá se do zeleně a květů a zahaluje se do smutku, když se Adónis na podzim vrací do říše stínů.

Větrnice narcisokvětá neboli sasanka narcisokvětá (Anemonastrum narcissiflorum)

Tento mýtus má velmi staré kořeny

Adónidův každoroční návrat na zem připomíná kult plodnosti spjatý se střídáním ročních období: zrna spí v zimě pod zemí, na jaře se probouzejí k životu. Adónidovo jméno ve starých semitských jazycích znamená „pán“. Chetité znali mýtus o bohu vegetace Telipinovi, který v zimě opouštěl zemi, v níž odumřel život. Na jaře se pak vracel zpátky. V Babylonii byl rozšířen mýtus o bohyni lásky Ištar a krásném Tammuzovi, který vždy na podzim umřel a na jaře vstal z mrtvých.

Podobný mytologický obraz podzimního umírání a jarního vzkříšení přírody není neznámý ani národům, kteří neměli styky se starověkou Mezopotámií: Slovanům, Germánům a Indiánům. Podle některých antropologů jsou s Adónidovým mýtem přímo spojeny rituály hebrejských, později křesťanských Velikonoc.

Magnus Enckell, Adónis (1915)

Příspěvek zazněl v pořadu Slovo nad zlato, který vysílá Dvojka ve všední dny vždy v 10:40 dopoledne.

autoři: Milena M. Marešová , Jitka Škápíková , Helena Petáková , Dan Moravec
Spustit audio