Murphyho zákony

19. leden 2015

Zákony schválnosti zná každý: u pokladny si vždycky stoupnete do té nejpomalejší fronty, pršet začne pouze v případě, že jste si nevzali deštník, a krajíc chleba spadne na zem obvykle namazanou stranou dolů.

Formulováním zákonů schválnosti se proslavil letecký inženýr Edward Aloysius Murphy. Narodil se 11. listopadu roku 1918 v Panamském průplavovém pásmu. Byl nejstarší z pěti dětí. Studoval v New Jersey, pak odešel na vojenskou akademii. Po absolutoriu ho přijali do armády. Během 2. světové války působil v Indii, Číně a dotáhl to až na majora.

Pokud existuje nějaký způsob, jak to udělat špatně, tak ho najdu

Pak coby letecký inženýr pracoval na bezpečnostních systémech a experimentoval s vysokorychlostními raketami. Zkoumali vliv prudkého zrychlení a zpomalení na lidský organismus.

Nejrychleji najdete to, co hledáte, začnete-li hledat něco jiného

Při jednom složitém měření pan Murphy údajně zjistil, že všech šestnáct tenzometrických můstků použitých v pokusné sestavě bylo zapojeno nesprávně, ač všechny bylo možné zapojit pouze dvěma způsoby.

Vadný přístroj, který jste přinesli do opravny, před mechanikem šlape jako hodinky

A tehdy pronesl svůj památný výrok: „Co se může pokazit, pokazí se.“
Téměř vzápětí podle některých pramenů vzniká v kolektivu okolo pana Murphyho další zákon: „Co se nemůže pokazit, to se také pokazí.“

Murphyho zákony vyjadřovaly defensivní životní postoj, kdy člověk za všech okolností očekává tu nejhorší možnou variantu.

V roce 1977 je poprvé shrnul a vydal knižně americký spisovatel Arthur Bloch. A měly úspěch. Začaly se čile šířit a lidová slovesnost k nim přidávala a přidává další a další. Uplatnění našly téměř ve všech lidských činnostech.

Zákony schválnosti, ať už je formuloval sám pan inženýr, anebo někdo z jeho věrných obdivovatelů a následovníků, jsou věčné...


Příspěvek zazněl v pořadu Slovo nad zlato, který vysílá Dvojka ve všední dny vždy v 10:40 dopoledne.

autoři: Jitka Škápíková , Helena Petáková , Dan Moravec
Spustit audio