Políbila ho múza

12. březen 2014

Každý hledá inspiraci jinde. Umělci, kteří provozují múzická umění, potřebují pomoc krásných, křehkých a ušlechtilých bytostí, Múz. Řecké slovo músa je odvozeno od slovesa maomai, usilovat, toužit.

Múzy jsou dcery Diovy, jejich matkou je bohyně paměti Mnémosyné. Zrodily se na Olympu, kde také často tančí a zpívají ve společnosti boha Apollóna, svého nevlastního bratra, pro všeobecné obveselení. Rády také pobývají u pramenů v posvátných hájích na pohoří Helikónu nebo Parnasu.

Múzám je zasvěcen vavřín, včela a cikáda, jako symbol věčného zpěvu. Působily blahodárně, přinášely harmonii, byly vševědoucí.

„Je šťasten ten, koho milují Múzy“ (Homér)

Už v antice věděli, že chce-li umělec stvořit opravdu velké, nevšední dílo, musí poprosit o božské vnuknutí. Múzy byly k lidem milé a laskavé, ale uměly se šeredně mstít, když je někdo urazil.

Potrestaly například Thamyrida. To byl thrácký pěvec, druhý nejslavnější po Orfeovi. Rád se svým uměním chlubil, byl zkrátka pyšný. A jednou to přehnal. Kasal se, že by zvítězil i nad samotnými Múzami. A víte, co mu za to provedly? Připravily jsme ho o zrak, sluch i hlas!

Další, kdo o Múzách věděl své, byl thrácký král Pyréneus. Chtěl Múzy připravit o domov. Byl tak domýšlivý! Myslel si, že si je podmaní, že mu budou sloužit. Ale ony mu uletěly. Když je Pyréneus pronásledoval, lezl na vysokou věž, spadl dolů a zabil se.

Svým miláčkům umělcům ale Múzy tichounce šeptají do oušek verše či tóny, vdechují jim inspiraci tak zblízka, že by to mohlo vypadat jako líbání... Ale líbání to není! Jen šepot lehounký jak dech.

Múz je devět. A každá má svůj úkol

- Kaliopé (Krasohlasá) dbá o epické básnictví a poznáte ji podle voskové tabulky a rydla.
- Euterpé (Obveselující) má ve svém referátu hudbu a bývá zobrazována s flétnou.
- Erató (Láskyplná) se stará o milostnou poezii, na hlavě mívá korunu, v ruce lyru nebo kitharu a je prý ze všech Múz nejkrásnější.
- Thaleia (Kvetoucí) je Múza veselého básnictví, komedie a pastýřských zpěvů, nosí divadelní škrabošku a pastýřskou hůl.
- Melpomené (Zpívající) si zdobí hlavu břečťanem a v levé ruce nosí tragickou masku, protože jejím oborem je tragédie.
- Terpsychoré (Tančící v kruhu) dohlíží na všechny druhy tance a jejím atributem je lyra.
- Kleió (Oslavující) sedává se svitkem papyru v rukou a má na starosti historii.
- Úrania (Nebeská) pečuje o astronomii, v rukou mívá glóbus či kružítko.
- Polyhymnia (Mnohozpěvná) je Múzou sborové lyriky, bývá zobrazována zahalená a zamyšlená.

Múzy měly stejně jako ostatní bohyně v antice své chrámy. První chrám Múz – múseion – založil egyptský král Ptolemaios v Alexandrii. I když nakonec padl za oběť nepřátelům vzdělanosti, jeho myšlenka zůstala. Tak i dnes máme muzea. A také muziku! To všechno díky Múzám!

Jediný, kdo Múzy nemá rád, je bůh války Ares, ten se k nim vždycky chová velice nerudně. Hádejte proč! Přece protože „Inter arma silent Musae“, Ve válce Múzy mlčí.


Příspěvek zazněl v pořadu Slovo nad zlato, který vysílá Dvojka ve všední dny vždy v 10:40 dopoledne.

autoři: Jitka Škápíková , Helena Petáková , Dan Moravec
Spustit audio