Putifarka

19. květen 2014

Žena-svůdkyně. Dáma, zpravidla poněkud starší model, která si umanula na mladého kolouška. Jak to s Putifarkou bylo, se dozvíme v Bibli, ve Starém zákoně.

Nejprve si představme protagonistu tohoto příběhu: Josef zvaný Egyptský, syn Jákoba a Rachel.

Příběh je to spletitý a dlouhý. Josef pocházel z dvanácti bratří. Nejstarší se jmenoval Ruben a nejmladší Benjamín (od té doby se nejmladším dětem v rodině říká benjamínci).

Josef byl předposlední a otec ho měl ze všech synů nejraděj. Možná mu i trochu nadržoval a to bratrům samozřejmě vadilo. A úplně nejvíc jim lezlo na nervy, že Josef uměl vykládat sny.

Jednou se mu zdálo, že váže s bratry snopy obilí. Josefův snop najednou povstal, ostatní snopy ho obcházely a klaněly se mu. Když Josef tohle bratrům vyprávěl, byli vzteky celí zelení. O pár dní později se mu ve snu dokonce klanělo slunce, měsíc a jedenáct hvězd. To nadzvedlo i samotného Jákoba.

Čtěte také

Bratři Josefa nenáviděli čím dál víc, až se rozhodli, že ho zabijí. Ale Ruben byl proti, a tak Josefa jenom hodili do vyschlé studny. Ruben doufal, že ho později vytáhne a zachrání. Jenomže bratři byli rychlejší a prodali Josefa karavaně, která zrovna jela kolem a měla namířeno do Egypta. Zisk byl větší a hřích menší.

Bratři pak pelášili domů, Josefův plášť pomazali krví z jehňátka a namluvili důvěřivému tatíkovi, že jeho oblíbeného synka povečeřela dravá zvěř.

Josef se stal otrokem. V Egyptě si ho koupil faraonův dvořan Putifar (někdy se uvádí také Potífar) a zaměstnal ho ve svém domě. Josef Putifarovi sloužil poctivě, práce mu šla od ruky, navíc mu to pálilo, a pán si ho brzy oblíbil natolik, že z něj udělal správce svého domu.

Trik, který využilo už mnoho žen

Josefovi se vlastně vedlo docela dobře. Jen kdyby se do toho nezačala míchat stará Putifarová. Pořád Josefa zvala k sobě do ložnice, producírovala se před ním polonahá… Josef ji odmítl a zhrzená panička na sobě roztrhala šaty, s pláčem obvinila Josefa z pokusu o znásilnění a ten putoval do vězení. Že v tom byl nevinně? To nikoho nezajímalo! Co zmůže otrok?

Po paní Putifarové tenhle trik zopakovala dlouhá řada žen v literatuře a jistě i v životě. Nejznámější z nich byla Faidra, která se zamilovala do nevlastního syna Hippolyta. A když ji nechtěl, nezbylo jí než nařknout ho z toho, o čem sama snila.

Josef se z vězení nakonec dostal, a to díky svému umění vykládat sny. Ale to už je docela jiný příběh o sedmi zdravých a sedmi hubených kravách a o sedmi tučných a sedmi hubených letech egyptských.


Příspěvek zazněl v pořadu Slovo nad zlato, který vysílá Dvojka ve všední dny vždy v 10:40 dopoledne.

autoři: Jitka Škápíková , Helena Petáková , Dan Moravec
Spustit audio