Žít jako Robinson

7. březen 2014

Robin v angličtině znamená červenka, čermáček, drozd. Takže by se dalo říct, že Robinson si žije volně jako pták. Ovšem až na to, že se nemůže hnout z ostrova, na kterém vězí jako ztroskotanec, sám a sám.

Románovou postavu Robinsona proslavil Daniel Defoe. Původně se prý jmenoval Daniel Foe a přídomek „de“ si přidal proto, že se styděl za svůj prostý původ.

Měl dost pestrý a dobrodružný život. Zapletl se do politiky, za své názory musel na pranýř i do vězení. Jako tajný agent pracoval na spojení parlamentů Anglie a Skotska.

Kdo byl skutečný Robinson?

Defoa zná dnes každý. Ale kdo zná Alexandra Selkirka, který to všechno zažil na vlastní kůži? Toho, jehož životní příběh si Defoe přivlastnil?

Alexandr Selkirk vyrůstal v zapadlé skotské vesnici Lower Largo. Jeho otec byl švec a koželuh a chtěl, aby Alexandr převzal řemeslo po něm. Jenže jemu ševcovina nevoněla. Chtěl na moře. V osmadvaceti letech se připojil ke korzárské výpravě cestovatele a badatele Williama Dampiera jako navigátor.

Čtěte také

Když pluli kolem souostroví Juana Fernandeze u pobřeží Chile, vjeli si s kapitánem do vlasů a ten nechal Selkirka vysadit na nejbližším ostrově. Selkirk měl u sebe pouze křesadlo, pušku, střelivo, sekeru, nůž, kotlík, tabák, Bibli a navigační přístroje.

Ostrov, kde Selkirk pobýval, dnes nese jméno Robinsona Crusoea. Před časem na něm expedice skotských vědců skutečně našla pozůstatky po obydlí a vyvýšené pozorovatelně, odkud vyhlížel svou záchranu.

Záchrana připlula 2. února 1709, po čtyřech letech a čtyřech měsících. Tedy ne po 28, jak napsal Defoe.

Robinsonáda měla úspěch

Defoeův román Život a zvláštní podivná dobrodružství Robinsona Crusoea, námořníka z Yorku vyšel ještě za Selkirkova života a stal se bestselerem. A tak Defoe napsal ještě druhý díl Další dobrodružství Robinsona Crusoea, kde líčí námořníkovy cesty do Indie, Číny a na Sibiř. A pak do třetice ještě Vážná přemýšlení o Robinsonovi Crusoeovi.

Robinsonáda se stala na mnoho let celosvětovou módou a Robinsonův příběh ztělesněním touhy uniknout z civilizace a vrátit se k životu v souladu s přírodou. Vycházely stovky více či méně povedených literárních imitací.

A jak to dopadlo s Alexandrem Selkirkem?

Tři roky po své záchraně se Selkirk ve Skotsku oženil, ale brzy nastoupil ke královskému válečnému loďstvu. U západního pobřeží Afriky onemocněl žlutou zimnicí a zemřel v 41 letech. Po zbytek života údajně litoval, že opustil klid svého ostrova.


Příspěvek zazněl v pořadu Slovo nad zlato, který vysílá Dvojka ve všední dny vždy v 10:40 dopoledne.

autoři: Jitka Škápíková , Helena Petáková , Dan Moravec
Spustit audio