Znát své pappenheimské

10. leden 2014

Pokud někdo říká, že zná své pappenheimské, má tím na mysli, že ví, co má čekat od svých lidí. Umí předvídat, jak se zachovají a na koho z nich se může spolehnout. Vidí jim do karet, má je přečtené, prostě nedělá si iluze a nic ho nepřekvapí.

Původně ale toto úsloví nemělo negativní nádech, byla to jakási odpověď-neodpověď.

Na výlet do německého Pappenheimu

Pátrání po tom, kdo byli Pappenheimští, svede dohromady tři osobnosti evropských dějin, které by se jinak nikdy nepotkaly: Mistra Jana Husa, Albrechta z Valdštejna a Friedricha Schillera.

Chcete vědět, jak je to možné? Dobrá. Vyrážíme 266 kilometrů od Prahy směrem jihozápadním do Pappenheimu, pohledné obce s krásnou hradní zříceninou nedaleko Norimberku.

Z toho městečka pochází jeden z nejvznešenějších starobylých říšskoněmeckých hraběcích rodů – pánů z Pappenheimu.

Město Pappenheim (asi 17. století)

Tento rod se dvakrát zapsal do našich dějin. Poprvé 6. července 1415. Stalo se to v Kostnici u Bodamského jezera. Právě skončila mše svatá a po ní byl přiveden Mistr Jan Hus. Napřed ho zbavili kněžského svěcení a na hlavu mu posadili čepici pomalovanou čerty, zápasící o jeho duši. Potom se šlo průvodem za město a kacíře přivázali na hranici. A pak dědičný maršálek, pán z Pappenheimu, „tleskl rukama a pryč odjel“, jak se píše v knihách. Čímž jsem dal povel katovi, aby hranici podpálil. A hranice vzplála, tam na břehu Rýna...

Ale to jsme kapánek zabloudili. Buďte si jisti, že Mistr Jan Hus „své pappenheimské“ neznal. To až Albrecht z Valdštejna.

Statečný maršál von Pappenheim

Je 8. listopadu 1620, jsme na Bílé hoře. Zuří třicetiletá válka. Na straně Albrechta z Valdštejna proti švédským vojskům bojuje pluk Pappenheimských. Velí mu nesmírně schopný voják, polní maršál, hrabě Gottfried Heinrich von Pappenheim. Pluku velel už ve svých necelých třiceti! Všichni obdivovali jeho rozhodnost a odvahu.

Gottfried z Pappenheimu se svým osobním nasazením v boji zasloužil o výsledek bitvy na Bílé hoře, když se postavil do čela umdlévajících katolických vojsk. Nechali ho tam pak na bojišti ležet těžce raněného až do druhého dne, málem tam vypustil duši! Ale pak ho bohatě odměnili za statečnost a léta jsem velel elitnímu oddílu kyrysníků. Von Pappenheim padl v bitvě u Lützenu roku 1632 raněn dělovou koulí.

Albrecht z Valdštejna odpovídá zástupcům Pappenheimova pluku

Úsloví Znát své Pappenheimské ale vzniklo až mnohem později. A zasloužil se o to jiný slavný Němec – věhlasný básník a dramatik Friedrich Schiller.

Anton Graff: Friedrich Schiller (1875)

V jeho tragédii Valdštejnova smrt Albrecht z Valdštejna říká: „Daran erkenn ich meine Pappenheimer“, čili „Tak ve vás poznávám své pappenheimské.“

Valdštejn těmito slovy odpovídá zástupcům Pappenheimova pluku, kteří se přišli optat, co je pravdy na tom, že se vojevůdce chystá zradit císaře a přejít na švédskou stranu.

Vojáci chtěli vyjádřit oddanost a věrnost císaři. Císařský generalissimus jim za to svým výrokem sice poděkoval a pochválil je, jasně však na jejich otázku neodpověděl.


Příspěvek zazněl v pořadu Slovo nad zlato, který vysílá Dvojka ve všední dny vždy v 10:40 dopoledne.

autoři: Jitka Škápíková , Helena Petáková , Dan Moravec
Spustit audio