Cesta přes Ronov nad Doubravou je velmi komplikovaná. Začala tam oprava hlavní silnice

8. duben 2024 10:57

Ronov nad Doubravou teď představuje tvrdý dopravní oříšek. Stavbaři začali pracovat na opravě hlavní silnice, která přes město vede. Souvisí s tím výrazné komplikace nejen pro řidiče, ale i pro samotné obyvatele Ronova. Stavba totiž ovlivní třeba i letošní pouť.

Uzavřené jsou dva úseky: příjezd do města směrem od Čáslavi až po náměstí, a také opačný konec Ronova, tedy silnice od Třemošnice. Rozkopaný tak zatím není jen střed Ronova, kudy také vedou objízdné trasy. A i ty jsou trochu složitější, při cestě na Žleby musí řidiči jet na Bousov, v opačném směru zase na Biskupice.

Na Třemošnici se jezdí přes Mladotice a obráceně zase přes Podhořany a Nový Dvůr. Je to komplikované, ale podle starosty Ronova Marcela Lesáka si po prvním týdnu přece jen začínají řidiči na objížďky zvykat.

Zrušené spoje i popelnice

Zrušené je také přímé autobusové spojení mezi Ronovem a Čáslaví, to nahrazují jen vlaky. Stavba ale neovlivní ale jen dopravu. Problém je ale třeba i vyvážení popelnic. Po městě jsou vyznačená provizorní svozová místa. Stěhovat tam popelnice od domů není potřeba, město zavedlo pytlové svozy, aby to bylo jednodušší.

A stavba ovlivní také Ronovskou pouť. Ta připadá na polovinu srpna. Radnice se dohodla s provozovateli na zredukované podobě. Letos dorazí jen menší atrakce, pouť se nastěhuje do dolní části náměstí, aby se stavbě vyhnula.

První úseky by měli mít stavbaři opravené v srpnu, pak bude zbývat střed města. Náročná oprava za 100 milionů korun by v ideálním případě mohla skončit ještě letos. Pokud by se stavba zkomplikovala, tak až v příštím roce.

Detailní informace o uzavírce a dalších omezeních najdete na stránkách Ronova nad Doubravou.

Spustit audio

Související