„Chcete tmu? Zhasínáme,“ ohlašuje Leonard Cohen svou novinku

4. listopad 2016

Leonard Cohen připravil na konec října vydání nového alba. Jeho texty i hudba na něm znatelně potemněly, což vzbudilo diskuzi o písničkářově zdravotním stavu. Loučí se tedy Cohen na You Want It Darker podobně jako David Bowie na své poslední desce Blackstar?

Texty na nové desce Leonarda Cohena vyvolaly spekulace o Cohenově loučení se s hudební kariérou i vlastním životem. Věty jako „Jsem připraven, můj Pane“ či „Odcházím od stolu, hra pro mě končí“ skutečně mohou působit dojmem, že You Want It Darker představuje requiem dvaaosmdesátiletého písničkáře. Loučení s kariérou jako by zároveň bylo silným tématem posledního roku, ať už zmíníme Blackstar Davida Bowieho, nebo Iggyho Popa bilancujícího v rozhovorech po vydání své Post Pop Depression. U kanadského básníka a písničkáře to ale pravděpodobně nebude tak jednoduché. Cohen se nikdy nebál velkých slov a navíc – o smrti, ztrátě a vykoupení medituje už od svých dvaceti let.

Vždyť už název desky a titulní skladba You Want It Darker nám připomene Cohenův svět jinotajů a mnohoznačně adresovaných sdělení. „Chcete větší tmu? Tak zhasínáme,“ uzavírá Cohenův nádherně suchý hlas její první sloku a vy nevíte, jestli se tím Cohen obrací ke své lásce či jménem všeho lidstva k Bohu, anebo jestli snad s humorem sobě vlastním reaguje na pokyny svého syna Adama. Ten se jako producent alba údajně snažil přiblížit You Want It Darker temnému vyznění nahrávek z počátku otcovy kariéry. Easy-listeningové samohrajkové rytmy, které po mnoho let určovaly Cohenův zvuk, jsou také prakticky pryč – typické cohenovské aranže s ženskými doprovodnými vokály, flamencovými kytarami a náznaky řeckého folklóru díky tomu zní o něco přirozeněji a zároveň s větší dynamikou než na posledních albech.

Téměř geniálně zapadá do celkového soundu desky i zapojení sboru z montrealské synagogy Shaar Hashomayim. Hlas sboru se objeví v několika skladbách, celé album vlastně i otvírá a pomyslně ho tak zasazuje zpět do prostředí montrealské židovské komunity. Z ní kanadský umělec vzešel a v ní se odehrává i jeho první román Oblíbená hra, jehož úspěch předcházel i Cohenově hudební kariéře samotné.

03737101.jpeg

Intimní vyznění hudby na nové desce samozřejmě v první řadě slouží jejím textům. Oproti předloňskému Popular Problems se Cohen méně věnuje obecným problémům světa a jeho nespravedlnosti, znovu hledí do svého nitra a komentuje jeho vztah ke světu. Téma smrti, ztráty i vlastních pochybností je u Cohena přítomné konstantně – stejně jako vykoupení a smíření s tím, že nic netrvá navěky („cestuji nalehko, jako jsme to dělali dřív“). Když pak Cohen v repríze skladby Treaty v závěru desky opakuje „Kéž by existovala smlouva mezi mojí láskou a tou tvojí“, není to přání umírajícího muže, který chce před smrtí ukonejšit svou duši. Leonard Cohen se snaží najít pokoj a rovnováhu ve vztahu se sebou, se světem i se svým bohem ne proto, že je čas, ale proto, že to dělal vždycky. A vždycky elegantně, s inteligencí a humorem.

Hodnocení: 85 %
Leonard Cohen – You Want It Darker (Columbia Records, 2016), 36min.

autor: Tomáš Jan
Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.