Chorvatsko truchlí za Ivicu Račana

30. duben 2007

Myslel si původně, že má jen namožené rameno ze svého oblíbeného tenisu. Vyšetření ale ukázalo, že má v rameni zhoubný nádor. O měsíc později lékaři konstatovali metastázi do mozku. Snaha lékařů, dokonce i v německém Mnichově, tentokrát vyzněla naprázdno. Třiašedesátiletý významný chorvatský politik Ivica Račan o víkendu skonal.

Co znamenal Ivica Račan pro chorvatskou politiku? Psal se rok 1990 a v Bělehradě probíhal 14. sjezd Svazu komunistů Jugoslávie. Později se ukázalo, že to byl sjezd poslední. Začalo se hovořit o větší autonomii svazových zemí. Ukázalo se, že tentokrát se delegáti jen těžko dohodnou. Nejprve odešel slovinský zástupce Milan Kučan. Chorvati se rozhodli odejít také. Slobodan Miloševič pochopil, že to mezi jugoslávskými komunisty začíná definitivně skřípat. Poodešel stranou s prvním tajemníkem Svazu komunistů Chorvatska. S Ivicou Račanem.

Rozhovor prý probíhal zhruba následovně. Chcete také odejít, zeptal se Slobodan Miloševič chorvatského kolegy. Račan tehdy řekl. Jasně, když to bude takhle pokračovat a nepůjdete do kompromisu. Miloševič prý ztratil veškerý svůj klid, šarm a suverénnost. A co tedy vlastně chcete, zeptal se Ivici Račana. Bez Slovinců není Svaz komunistů Jugoslávie odpověděl Račan. Miloševič odešel a chorvatská delegace odjela zpět do Záhřebu.

Definitivně tak začal rozpad Jugoslávie. Chorvatští komunisté pod Račanovým vedením totiž o rok později připustili volby za účasti více stran. A prohráli je s Chorvatskou demokratickou unií Franja Tudžmana, pozdějšího prezidenta samostatného Chorvatska. Schylovalo se definitivně ke konfliktu s etnickými Srby, podporovanými z Bělehradu.

Posléze se Ivica Račan stal na 9 let šéfem opozice. K moci se postkomunisté- nazvaní Sociální demokratická strana dostali až v roce 2000, po Tudžmanově smrti. Ivica Račan byl po další 3 roky premiérem. Odstranil příliš silnou pozici funkce prezidenta. Vláda rozpohybovala proces přibližování Chorvatska k Evropské unii.

Račan který se narodil v roce 1944 chorvatské matce, která tam byla na nucených pracích, po válce s rodinou přesídlil do bývalé Jugoslávie. Vystudoval práva a začal pracovat v aparátu Svazu komunistů. Do vrcholné politiky se dostal v roce 1971, kdy z Bělehradu utlumili takzvané "chorvatské jaro", pokus tamních komunistů o větší autonomii. Stal se tajemníkem pro média a ideologii. Mnoho let byl také ředitelem hlavní školy politického vzdělávání chorvatských komunistů. Nicméně, když se stal v roce 1989 jejich předsedou, pochopil, že je čas na změnu. Popis jeho rozhovoru se Slobodanem Miloševičem jste už slyšeli. Ivica Račan bude navždy považován za jednoho z iniciátorů novodobé historie své země.

Na to, že je jeho úmrtí ztrátou se shodli všichni, včetně jeho hlavních politických oponentů. Hodlal také sociální demokraty vést do letošních parlamentních voleb. V jeho televizním vystoupení, kdy oznamoval svou kandidaturu, už ale bylo jasné, že není ve své kůži. Jak dopadnou postkomunisté bez něj, uvidíme koncem roku. V každém případě zemřel politik, vždy respektující své soupeře. Jeho krédem totiž bylo. Člověk může ztratit moc. Nikoli ale svou vlastní tvář.

Další komentáře si můžete poslechnout v pořadu Názory a argumenty v sekci Rádio na přání .

autor: Alexander Tolčinský
Spustit audio