Chřástal Adam už je v Africe

14. září 2012

Velmi zajímavé pokračování pro odborníky, ale i určitě i pro všechny milovníky přírody má mezinárodní projekt satelitní telemetrie, zaměřený na výzkum a ochranu chřástala polního (Crex crex). Unikátní projekt družicového sledování silně ohroženého chřástala polního byl připraven a je realizován díky finanční podpoře z Programu přeshraniční spolupráce CÍL 3 Česká republika – Svobodný stát Bavorsko 2007-2013.

Vedoucím partnerem projektu je Zoologická a botanická zahrada města Plzně, německým partnerem LBV Cham, vedlejším partnerem je Plzeňský kraj.

Satelitní telemetrie je dnes již ve světě relativně často používanou metodou při sledování migračních tras, či dalších aspektů biologie ptáků, tento projekt je ale unikátní v použití velmi lehkého satelitního vysílače napájeného fotovoltaickým článkem u chřástala polního, který je svou biologií druhem vyšších lučních a mokřadních porostů a je známý svou soumračnou až noční aktivitou. To platí zejména pro samečky, kteří se v nočních hodinách v době hnízdění nápadně ozývají.

Ze dvou označených ptáků v testovací fázi projektu tým v současné době sleduje prostřednictvím družice samečka z oblasti Českého lesa poblíž Poběžovic, druhá vysílačka se bohužel již několik týdnů neozvala. Sameček pojmenovaný „Adam“ byl ornitology nepřetržitě sledován od 16. června do 6. září 2012 na rozsáhlých nepokosených loukách v CHKO Český les. Tento den svůj „domov“ dopoledne 6. září opustil a vydal se na dalekou cestu do zimovišť. Sameček si zvolil jihovýchodní migrační cestu a přes Rakousko a Turecko přelétl Bospor a po zastávce u Rudého moře v Egyptě, dostali ornitologové 13. 9. z družice souřadnice jeho další cesty od Adenského zálivu z jižního Jemenu.

Pivoň, Vranov - přijímání signálu z vysílače Adama, CHKO Český les 1.8.2012

Pro ornitology byla velkým překvapením značná rychlost samečka, který musel denně uletět až 500km bez velké zastávky. Celý pracovní tým očekává netrpělivě další informace o jeho pohybu a může zatím jen odhadovat kam chřástal směřuje zimovat a držet palce, aby jeho cesta i návrat zpět do Čech byl úspěšný. Zároveň jsou tyto výsledky velkým úspěchem zvolené fotovoltaické technologie a ornitologové se začínají souběžně se sledováním Adama připravovat na příští rok, který má být stěžejní pro celý výzkum a chtějí instalovat samcům chřástala polního v široké oblasti příhraničí západních Čech dalších cca 8 vysílačů.

autor: Ing. Jiří Vlček
Spustit audio