Co má společného Semtex a kůže argentinských býků?

28. květen 2020

„Bylo to 24. března roku 1920, kdy zasedala ustavující valná hromada Akciové továrny na látky výbušné. Ty se tam začaly vyrábět přibližně v roce 1921, protože nějaký čas trvalo, než se továrna vybudovala,“ popisuje počátky existence pardubické chemičky Explosia její mluvčí Martin Vencl.

Přitom v Pardubicích vůbec stát nemusela. Pro stavbu továrny připadaly v úvahu také pozemky na Kolínsku: „Tehdejší projektant architekt Ježek cestoval z Pardubic do Lázní Bohdaneč a zahlédl plácek, který by pro továrnu nebyl úplně špatný. A tak začal zjišťovat co je to za místo, že tam je nějaký statek a že půda, která tam je, tak není úplně vhodná pro zemědělství. Místo bylo poblíž železnice, poblíž vody, tedy ideální.“

Rok 2020 měl být ve znamení oslav 100 let existence továrny, což ale zkomplikovala epidemie koronaviru. „Chtěli jsme slavit. Ale musíme to posunout a oslavy trochu zmírnit. Jedním z prvkům oslav je třeba vydání knížky ke sto letům,“ říká Martin Vencl.

Houfnice, bezpečnostní pásy, Semtex

Asi neznámějším výrobkem chemičky Explosia nejenom u nás, ale po celém světě je plastická trhavina Semtex. Zdaleka to ale není vše, co se v Semtíně vyrábí. „Výroba se dá rozdělit na tři části. To jsou trhaviny, které se používají třeba v kamenolomech. Druhou částí jsou střeliviny, to je střelný prach, třeba do historických zbraní, nebo prach, který se používá do utahovačů pásů v autech. Málokdo ví, že v bezpečnostních utahovačích je střelný prach, který se aktivuje v okamžiku nehody. A třetí částí výroby jsou speciality a velkorážová munice třeba do houfnic. A mezi speciality patří třeba i Semtex,“ popisuje Martin Vencl.

Kolik stojí Semtex

„To je složitá otázka. Ty ceny se pohybují různě podle druhu. Podle toho jestli jde o tu primární kostku Semtexu, nebo jsme s tím měli další práce při zpracování. Ta částka je možná nižší, než by se zdálo. Řekněme, že to jsou řády stovek korun za kilo,“ říká Martin Vencl.

Plastická trhavina Semtex 1A

Před několika lety přišla Explosia na trh také s anti výbušninou Dezintegrátor. Uplatnění našla při likvidaci podezřelých zavazadel na letišti. „Zezadu byste dal rozbušku, a pokud byste ji odpálil, tak z přední části vylétne hmotný mrak z částic. A jeho úkolem je udělat díru do případného podezřelého kufru,“ popisuje jeho funkci Martin Vencl.

Továrna v přírodě

Areál společnosti Explosia zaujme souvislým stromovým porostem, který v továrním provozu není úplně obvyklý. „Je to takový národní park. To je jedna z věcí, na které jsem se těšil, že až přijdu do Explosie, že se budu chodit procházet po areálu. Ale toho času není tolik,“ směje se Martin Vencl a dodává: „Samozřejmě to má bezpečnostní účel. Když dojde k nehodě, tak stromy mají za úkol zmírnit šíření tlakové vlny.“

Velkou zajímavostí ve výrobě jsou původní stroje na zpracování trhavin. Takzvané koloběhy jsou dva pětitunové válce, které mísí trhavinu a dodnes neexistuje lepší způsob výroby v poměru ceny a výkonu. Za zmínku stojí i fakt, že vše je původní, včetně motorů, převodů, hřídelí i řemenů z kůže argentinských býků. „To je naprosto úžasné, že tam něco takhle sto let funguje. A to pozor, ty stroje přišly z válečných reparací, takže před sto lety nebyly nové. A dodnes jsou schopné fungovat,“ neskrývá nadšení Martin Vencl.

Spustit audio

Související