Co v horku na motorku?

29. červenec 2009

Jsou v létě dny, kdy se asfalt přímo tetelí horkem. Jen rozklepnout vejce a smažit. Představa, že si na sebe navléknete tmavé kožené motorkářské oblečení, je pro mnohé jezdce nepřijatelná. A tak - jakkoliv je myšlenka na jízdu v šortkách a pantoflích nesmyslná už od samého zárodku - každé léto se najdou tací, kteří ji uskuteční.

Za horka je možné na našich silnicích vidět poměrně bizarní zjevy - chlapce na silných strojích, jejichž jediným motorkářským oděvem jsou sandály, šortky a helma. Podle Zdeňka Luckyho z motorkářské prodejny Dorso takové jedince spolehlivě vyléčí jedině pád.

"Nedokážu si představit, že by někdo spadl v šortkách z motorky, byť v malé rychlosti, zapekl by si do kůže asfalt a potom po dlouhém hojení sedřené a spečené kůže by znovu usedl na motorku jen v kraťasech."

Šortky na motorku prostě nepatří. Nikdy! Ani obyčejné džíny nejsou vhodné. Akceptovat můžeme až speciální džíny s kevlarovou výztuhou. Podobné je to s botami. Sandály i pantofle jsou - slušně řečeno - zcela nevhodné. Boty musí být pevné.

"V motorkářských botách, které mají bezpečnostní prvky - slidery, ochranu kotníků, atd. - vám bude vždy horko. Je lepší najít kompromis. Vyrábějí se i kotníkové tenisky, které mají ochranu na řadicí páku a na kotník. Ty jsou vhodné například na skútr nebo na nějakou krátkou vyjížďku třeba na koupání. Ale pokud budu dbát na bezpečnost, nikdy tyto boty nedoporučím na nějakou delší cestu."

Pokud se chcete svézt rychle například na okruhu, nebo jedete delší trasu, o kompromisech nepřemýšlejte. Prostě se zpotíte ve své kombinéze a pevných motorkářských botách. Dnes ale budeme mluvit o oděvu vhodném pro kratší cesty za horkého počasí.

"Je to vždy na úkor bezpečnosti," varuje Zdeněk Lucky, odborník na motorkářské oblečení, a ukazuje jakési černé brnění.

"Jde o celou sada chráničů - páteřový a ramenní chránič a loketní opěrky. Vypadáte v tom sice jako Robocop, ale na chrániče si obléknete už jen tričko a můžete vyrazit."

Pochopitelně v pevných botách, kevlarových džínách, helmě a rukavicích.

"Rukavice jsou nezbytné. Viděl jsem nehodu, při které se po pádu na asfalt srolovala celá kůže z prstů. Takže i když je horko, vždy rukavice," doporučuje Zdeněk Lucky.

Nic z této výstroje však není záležitostí stokorun. Nutná letní výbava, o které byla řeč, vyjde zhruba na 19 000 korun. Zdá se to sice dost, ale pohled na věc se mění po prvním pádu.

Na trhu existuje řada dalších chráničů, ochranných pásů a jiných pomůcek zvyšujících šanci motorkáře na přežití. Čtěte ZDE

autor: pek
Spustit audio