Covid-19: Krizový štáb na Slovensku řeší situaci v romských osadách

27. březen 2020

Jak jsou na pandemii koronaviru připraveni na Slovensku? Přijal tamní krizový štáb opatření pro řešení situace v chudých romských osadách? Zjišťoval Miroslav Strelec.

Na Slovensku se stále nacházejí lokality, ve kterých Romové nemají přístup k pitné vodě. Existují i regiony, ve kterých má marginalizované obyvatelstvo k dispozici výdejny vody. Ty ale fungují na základě předplatného systému. Více dosluhující vládní zmocněnec pro romské komunity Ábel Rávasz:

„10% lidí má veřejnou studnu a 6% má přístup pouze ke standartnímu zdroji vody. To je zhruba 23 tisíc lidí. Ve 27 lokalitách lidé vůbec nemají přístup k pitné vodě a v 61 lokalitách k ní nemá žádný přístup většina lidí.“

Aby se v romských osadách nešířil koronavirus, rozhodla vláda o tom, aby města a obce zabezpečily pro marginalizované skupiny obyvatelstva pitnou vodu. Více dnes již bývalý premiér Peter Pellegrini:

„Doporučujeme představitelům územní samosprávy, primátorům a starostům, aby v těchto náročných dnech umožnili neomezený přístup osobám patřícím k marginalizovaným komunitám k pitné vodě na dobu neurčitou tak, aby mohli vykonávat všechna potřebná hygienická opatření a zamezit tak šíření této nákazy.“

Podle europoslance Petera Polláka kompetentní osoby zanedbávají otázku koronaviru v romských osadách.

„Všichni jsme s údivem zjistili, že situaci v chudých osadách kompetentní úřady výrazně podcenily. Kromě terénních zdravotních asistentů, které z řad Romů máme, vůbec situaci v osadách nemonitorují.“

Situace si podle Polláka žádá okamžité řešení:

„V posledních dnech jsme v intenzivním spojení s budoucím ministrem zdravotnictví. Ten o situaci v romských komunitách už ví a důrazně požádal krizový štáb Slovenské republiky o rychlé řešení. V případě zvýšeného výskytu tohoto viru v hustě obydlených lokalitách s vysokou pravděpodobností nákazy budou přijaty nestandartní bezpečnostní opatření.“

Romové se snaží pomoct si sami

Zatímco se politici dohadují nad tím, kdo je za co zodpovědný, mnozí Romové na pomoc nečekají. Slovensko má nedostatek ochranných roušek a sehnat je v lékárně je zázrak. Romská rodina z Pavlovců nad Uhom řeší situaci po svém. Roušky si vyrábí sami. Více Jana Tancošová:

„Rádi bychom všem ukázali, že výroba roušek je lehká. Můžeme si vyrobit, jaké chceme. Práce na pět minut.“

Vládní organizace, které mají přímo v osadách terénní pracovníky, si stěžují, že nemají k dispozici žádné ochranné pomůcky. Stát jim doporučil řešit vše ve vlastní režii. Rouška i dezinfekční prostředky jsou však dlouhodobě nedostupné. Antropolog Alexander Mušinka:

„Nejsou připraveni. Nemají roušky, nemají dezinfekční prostředky. Stát v tomto do určité míry selhal.“

Řada organizací proto svým pracovníkům doporučila, aby do osad nechodili a počkali na pokyn z Úřadu veřejného zdravotnictví.

Spustit audio