ČRo 6 uvede dosud nepublikovaný rozhovor s Vojtěchem Ceplem

27. březen 2012

Autorský pořad profesora Vojtěcha Cepla Člověk a demokracie s odchodem jeho autora k veliké lítosti Šestky i jejích posluchačů skončí na konci letošního roku. V sobotním vydání tohoto pořadu si můžete poslechnou dosud nepublikovaný rozhovor s tímto velikánem právní vědy. Je to osobní zpověď člověka o životě v letech nesvobody.

Česká společnost přišla o jednoho z nejlepších zastánců práva a demokracie. Ztráta profesora Vojtěcha Cepla bývalého ústavního soudce a spolutvůrce české ústavy hluboce zasáhla i Český rozhlas 6 a jeho posluchače. Vojtěch Cepl si rozhlas velmi oblíbil. Společně s profesorem Jiřím Sudou připravoval pořady již pro Rádio Svobodná Evropa. Od září roku 2006 měl na Českém rozhlase 6 svůj autorský pořad nazvaný Člověk a demokracie, kde se svými hosty horlivě debatoval o uspořádání společnosti, právních i morálních normách, trvalých hodnotách, respektu k právnímu řády a výchově k demokracii. Neúnavně hledal řešení ve změnách lidského chování, postojů a pravidel. "Tento pořad budeme vysílat do 9. ledna 2010, kdy Šestka najede na změny v programovém schématu" informoval ředitel Čro 6 Radko Kubičko. Od letošního léta jsou kvůli vážné nemoci profesora Cepla uváděny reprízy starších dílů. Všechny díly jsou dostupné zde.

"V sobotu 28. listopadu ve 21.10 - v pravidelném vysílacím čase Ceplova pořadu uvedeme dosud nepublikovaný rozhovor s jeho autorem, který vznikl jako pracovní verze debaty pro jinou rozhlasovou relaci ČRo6," dodal Kubičko.

Profesor Cepl, ačkoliv byl jeho přínos pro náš právní stát nezměrný, svůj život už tak přínosným neviděl. Ve zmíněném pracovním rozhovoru s Ivou Jonášovou na otázku, zda nelituje toho, že na rozdíl od většiny jeho spolužáků ze studií na západě neemigroval, po dlouhém přemýšlení odpověděl. "Je to smutná věc, ale přece jenom bych emigroval. Já jsem tu svých nejlepších 20 let života promarnil. Bylo to frustrující. Musel jsem se křivit. Nikam to nevedlo. Žil jsem ve strachu. Člověk má žít naplno a dělat to, co ho baví. Takže příště emigruji. Nemůžeme být jako nemovitosti trvale svázané s místem. Globalizace je báječná doba, a já všem studentům doporučuji: Do světa!"

Vojtěch Cepl zemřel ve věku 71 let 21. listopadu 2009, poslední rozloučení proběhne ve čtvrtek 26. listopadu 2009 ve 12.00 v Praze Strašnicích. Jeho památku uctí i početná skupina jeho kolegů ze Šestky.

Kontakt: cro6@rozhlas.cz

Spustit audio