Saxofony bez cell

28. únor 2013

Proč byla v roce 1958 dána do stoupy publikace věnovaná jazzu? Kdo v témže roce fakticky rozhodl o tom, že nesmí být založen rozhlasový jazzový orchestr? Jaké potíže měli jazzoví interpreti? A které písně se nesměly hrát?

Dokumentární pásmo Saxofony bez cell navazuje na obdobně koncipovaný pořad Cella místo saxofonů, který byl věnován potlačování jazzu nově konstituovaným komunistickým režimem v Československu na přelomu čtyřicátých a padesátých let minulého století.

Saxofony bez cell pak mapují postupnou proměnu československé kulturní politiky a zákopovou válku mezi jazzmany a komunisty zhruba od poloviny padesátých až do konce šedesátých let. Tedy od prosazování práva jazzové hudby na – nejprve vůbec nějakou a pak i důstojnou – existenci až po téměř normální stav druhé poloviny šedesátých let, kdy roli hudebního obětního beránka přebírá rocková hudba či dobovým termínem big beat.

Povšimneme si jazzového samizdatu padesátých let, sledovat budeme i snahy Karla Krautgartnera o založení rozhlasového jazzového orchestru i okruhu jazzových nadšenců o vznik velkého jazzového festivalu – obojí na první pokus neúspěšné.

Dále pak osudy pozoruhodných jazzových publikací, jejichž cesta ke čtenářům vůbec nebyla jednoduchá a někdy končila i ve stoupě či ve fázi stránkových korektur. Uvedeme, jak se na jazz dívali doboví činovníci socialistických rozhlasových stanic a připomeneme – opět – také dlouholetého propagátora jazzu Willise Conovera.

V pořadu uslyšíte ukázky z dobových propagandistických dokumentů i pamětí básníka a textaře Jaromíra Hořce. Opakovaně zde zazní autentické vzpomínky hudebního publicisty, kritika a překladatele dr. Lubomíra Dorůžky a také úryvek z jedné jazzové povídky spisovatele Josefa Škvoreckého.

A samozřejmě také dobové nahrávky Vlasty Průchové, Inky Zemánkové, R. A. Dvorského, Karla Velebného i jazz z RFE.

Saxofony bez cell vysíláme v pořadu Téma v neděli 16. prosince ve 20:10 hodin.

autor: Pavel Hlavatý
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.