Czeching 2018 zná nominace. Vítěz pojede na Eurosonic, který se bude věnovat české hudbě

27. srpen 2018

I letos podpoří Radio Wave jeden český hudební projekt na cestě k zahraničnímu publiku. Mezi nominovanými v letošním Czechingu jsou kapely teepee, Jaro nebo The Atavists. Vítěz zahraje na showcase festivalu Eurosonic, který se příští rok zaměří právě na projekty z Česka a Slovenska.

Může obstát česká hudba v zahraničí? A co je třeba udělat, aby tam byla slyšet? Těmito otázkami začal kdysi projekt Czeching. Hudební export je nyní běžnou součástí diskuze na hudební scéně i u nás a domácí projekty mají díky tomu více možností a podpory při rozvíjení své kariéry i za hranice, a mohou se snáze napojit na mezinárodní sítě hudebních profesionálů popové sféry. K vytváření většího povědomí o české hudbě v zahraničí přispívá dnes kromě Czechingu také Ministerstvem kultury financovaná hudební proexportní kancelář SoundCzech/Czech Music Office nebo projekt SHAPE Platform i řada českých festivalů a mladých českých iniciativ a kolektivů, pro které je spojení se zahraniční scénou už přirozené.

Letošní ročník Czechingu představuje dalších pět nadějných kapel alternativní popové scény nejen českým posluchačům, ale především evropským rozhlasovým stanicím, jako jsou BBC, Radio France, PULS, FM4, Radio Rai 2 a další, jejichž zástupci rozhodnou o vítězi. Vybraný projekt opět získává šanci nahrát a vydat nové EP na vinylu a digitálně, natočit videoklip, jeho hudba se dostává automaticky do Hudební výměny rozhlasů Evropské vysílací unie a s touto podporou se v lednu 2019 vypraví na největší evropský showcaseový festival Eurosonic.

Důraz na téma hudebního exportu a jeho soustavná podpora přinesla letos jednu významnou výhru celé české a slovenské hudební scéně. Eurosonic se v lednu zaměří na kapely právě z Čech a Slovenska, což v praxi znamená, že festival pozve asi desítku kapel z každé země. Na festival se také dostane větší počet hudebních profesionálů, kteří mohou na festivalu získat nové zkušenosti i kontakty. Partnerem jsou slovenský festival Pohoda, Czech Music Office, ale také Czeching, jehož vítězové mají místo na Eurosonicu opět jisté. Kapely, které letos nezískaly nominaci v Czechingu se stále mohou přihlásit samy do 1. září.

Nominaci do letošního Czechingu od redakce Radia Wave letos získalo indie folkové duo Teera a Mason, kteří si říkají teepee a mají za sebou vydání dvou úspěšných albových projektů a mnoho koncertů v zahraničí. V pětici vybraných je i vycházející hvězda rapové scény Hellwana, která překvapila minulý rok svým debutovým EP Sunbeam, sofistikovaný hitmaker Jaro, jehož debutové album vydal magazín Full Moon nebo 1flfsoap, charakterističtí svými živými improvizovanými tanečními sety. Mezi nominovanými nechybí ani surf rockoví The Atavists, kteří sklízí úspěch s poslední deskou vydanou na labelu Bigg Boss.

Všechny nominované bude možné vidět živě na akci Czeching Showcase, která se letos uskuteční v nově rekonstruovaném klubu MeetFactory 25. září. Večer vyvrcholí vyhlášením vítězů a koncertem britské skladatelky, producentky a zpěvačky Nabihah Iqbal, která dříve vystupovala pod pseudonymem Throwing Shade. V Praze představí své nové album Weighing of the Heart, jež vyšlo letos na labelu Ninja Tune. Koncertům bude předcházet také diskuze na téma role a síla hudby v měnícím se hudebním průmyslu, které se zúčastní také jeden z porotců Czechingu Christoph Lindemann, dramaturg německé stanice pro mladé PULS.

Hellwana

Součástí letošního ročníku bude opět i vzdělávací setkání, které podpořila Czech Music Office. Přednášky a workshop pod názvem Czeching Skills se bude konat 4. a 5. září a naváže na řadu vzdělávacích akcí SoundCzech Skills, které pravidelně pořádá Czech Music Office. Otevře se zde téma hudebního managementu, organizování a plánování. Lektory budou zástupci úspěšných hudebních iniciativ, které se snaží kultivovat současný hudební průmysl a podporují mladé umělce. Jsou mezi nimi britský hudební manažer a bývalý rapper Danny Fahey, zakladatel projektu Thirty Pound Gentleman pomáhající mladým umělcům a umělkyním zorientovat se v hudebním průmyslu, a také Mirca Lotz, německá booking agentka a zakladatelka projektu a konference We Make Waves, který podporuje hudebnice. Akce je zdarma pro všechny kapely i jejich manažery a manažerky. Registrovat se můžete zde.

autor: Mary C
Spustit audio

Více o tématu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.