Czeching 2018 zná vítězku: na Eurosonic do Holandska pojede rapperka Hellwana

25. září 2018

Letošní ročník hudebně exportního projektu Czeching vyvrcholil 25. září koncertem v nově zrekonstruovaném klubu MeetFactory. Z hlasování mezinárodní poroty rozhlasových odborníků vyšla jako vítězka mladá rapperka a zpěvačka Hellwana.

Projektem Czeching podporuje Radio Wave nadějné české hudebníky a hudebnice na cestě k zahraničním posluchačům i publiku. V letošním ročníku se sešla velmi pestrá sestava nominovaných, kromě Hellwany byli nominováni raveoví rockeři 1flfsoap, vintagerockoví The Atavists, indiefolkoví teepee a sofistikovaný písničkář Jaro Korbel s kapelou Jaro. Výběr opět posuzovala mezinárodní porota, složená především z rozhlasových dramaturgů a dramaturgyň a redaktorů rozhlasových stanic Evropské vysílací unie.

„Stejně jako minulý rok Zagami Jericho i letos získá vítězka možnost nahrát a vydat nové EP, natočit videoklip a její hudba poputuje do hudební výměny Evropské vysílací unie. Hellwanu zároveň čeká už v říjnu také koncert v Bratislavě v rámci česko-slovenského projektu Radia Wave a Rádia FM Audioport a v lednu vystoupí na největším evropském showcaseovém festivalu Eurosonic Noorderslag, který bude tentokrát zaměřený speciálně na české a slovenské kapely,“ říká šéfredaktorka Radia Wave Iva Jonášová.

Mladá rapperka a zpěvačka Hellwana zaujala minulý rok debutovým EP Sunbeam, které je ovlivněno grimem, r’n’b, neo-soulem i trapem. Hellwana na něm nejen skvěle rapuje, ale i zpívá, a na koncertech ukazuje, že je také skvělá performerka. V současné době připravuje k vydání další EP s členy kolektivu Trash Gang, na kterém se objeví i skladby s českými texty. Pokřtí ho 27. října v Chapeau Rouge.

„Vždycky budu mít radši češtinu, přestože to tak z poměru českých a anglických songů nevypadá. V angličtině se mi líp hudebně vyjadřuje, ale češtinu mám radši, i přesto, že jsem v ní ještě taková maková. Moje rodina není původem z Česka, ani jeden z mých rodičů. Moje máma tady žije strašně dlouho a česky umí perfektně. Já jsem vyrůstala v baráku u babičky a u dědečka, kteří umí taky dobře česky, ale mají spoustu svých osobních výrazů na různé věci, tak občas mi tam prostě nějaké to domácí slovíčko padne. Texty se mi píšou líp v angličtině, i proto, že hodně mluvím anglicky se svojí ségrou a spoustu přátel mám v cizích zemích,“ komentovala své jazykové preference Hellwana.

Čtěte také

„Rapperka a zpěvačka Hellwana přináší do českého kontextu inspiraci grimem a ostrovní taneční hudbou, zároveň jí ale dodává autentickou auru, nezbytnou míru osobitosti a přehled v aktuálním zvuku. Při tom všem navíc vnáší do hry zásadní témata, která dosud v českém rapu chybějí: mluví o těle, stereotypech, ideálech krásy. Rapuje a zpívá anglicky, další EP chce ale vydat v češtině. Podle Czechingu tak jde o ideální hudebnici pro export,“ komentuje výsledek hlasování mezinárodní poroty hudební dramaturg Radia Wave Jiří Špičák.

Součástí letošního ročníku Czechingu byla opět i vzdělávací část, podpořená českou proexportní hudební kanceláří SoundCzech. Tvořily ji speciální dvoudenní akce Czeching Skills, určená hlavně mladým hudebníkům a hudebnicím a zaměřená na organizování a hudební management, a diskuze v rámci Czeching Showcase s Christophem Lindemannem, hudebním dramaturgem německé stanice PULS, jedním z porotců Czechingu, a také s odborníkem na licencování hudby a zakladatelem vydavatelství Friendly Fire Danem Koplowitzem. Hlavní zahraniční hvězdou večera byla hudebnice Nabihah Iqbal, která u nás poprvé představila svůj nový projekt Weighing of the Heart, vydaný na labelu Ninja Tune.

autor: Mary C
Spustit audio