#ESNS2019: Za hranice všedního popu tentokrát ve větším počtu

15. únor 2019

Největší a nejstarší evropský showcasový hudební festival Eurosonic Noorderslag se letos zaměřil na mladé české a slovenské hudební projekty. Radio Wave jako jediné české rádio vysílalo dva dny přímo z místa konání, nizozemského Groningenu, a sledovalo cestu nejen vítězky Czechingu Hellwany, ale i dalších hudebních projektů, které díky speciálnímu zaměření letošního ročníku dostaly větší prostor.

Podpora českých hudebních projektů v zahraničí je hlavním tématem projektu Czeching, který vznikl původně jako debatní platforma. Letos to bylo již po čtvrté, co mezinárodní porota rozhlasových odborníků a odbornic Evropské vysílací unie vyslala nejnadějnější projekt na showcasový festival Eurosonic. Zpěvačce a rapperce Hellwaně jako vítězce Radio Wave umožnilo nahrát a vydat nové EP, natočit videoklip a podpořilo její cestu na festival představující hudební talenty nejen klasickému festivalovému publiku, ale především několika tisícům zástupcům evropského hudebního průmyslu, od agentů po promotéry. Kromě Hellwany se letos na Eurosonicu představila více než dvacítka českých a slovenských hudebních projektů. V režii a díky podpoře české proexportní kanceláře SoundCzech a slovenského festivalu Pohoda si na festivalu zahráli třeba Thom Artway, Lazer Viking, Manon Meurt, Floex & Tom Hodge, Lenny, Zabelov Group, Lenka Morávková a Bohemian Cristal Instrument nebo Mydy Rabycad. Ze slovenských projektů se festivalu účastnili například Isama Zing, Katarina Máliková, The Ills, nvmeri a další.

Na Eurosonicu se už dříve podařilo prorazit celé řadě evropských kapel a interpretů. Festival v minulosti ocenil například Adele, Annu Calvi, Mumford and Sons nebo Lykke Li. Těsně před svým největším úspěchem na festivalu hráli i James Blake a Jessie Ware, rappeři Stormzy a Rejjie Snow nebo Silvana Imam. Loňská vítězka Czechingu, rapperka Hellwana, si na festivalu zahrála rovnou dvakrát – na večírku česko-slovenské delegace a jejích středoevropských partnerů CEEntral Party a potom v klubu Huize Maas. Mladé hudebnici se podařilo klub v centru Groningenu zaplnit a po své showcasové premiéře sklidila mnoho pozitivních reakcí.

Hellwana

„Celý festival nám kromě sbírání důležitých kontaktů taky ukázal, jak na sobě musíme zapracovat nejen po hudební stránce, ale také uvažovat o celkové propagaci hudby – lepší a zajímavější vizuály, kostýmy na akci, sestavit si tým, který mi se vším pomůže. Bylo to zkrátka i dost poučné. Pokud nepočítám rozhovor pro Radio Wave a medailonek pro SoundCzech, měla jsem focení pro německou PR agenturu Factory 92, vytvořili jsme akustickou verzi songu Cherrypies pro francouzský magazín madmoiZelle.com, nasbírali kontakt na booking agenturu Reva Moose Marauder, která sídlí v USA, a taky se o nás zajímá magazín DIY, který sídlí v Londýně,“ hodnotí Hellwana svoji účast na festivalu, na kterém završila svůj nabitý půlrok coby vítězka Czechingu. Od vítězství v září 2018 totiž díky podpoře Radia Wave stihla natočit nové EP Phases, videoklip k písni Love Game a odehrát několik koncertů. Právě natočení desky, videoklipu i účast na festivalu Eurosonic jsou jedny z cen pro vítěze Czechingu.

Speciální vysílání

V kostele Martinikerk na hlavním groningenském náměstí obsadilo Radio Wave jedno ze speciálních vysílacích studií. Během šesti hodin vysílání 17. a 18. ledna se ve studiu vystřídalo přes dvacet hostů. „Adrenalin, který zažijete, když se na vaše vysílání v podstatě stojí fronta složená z umělců a hudebních profesionálů z celého světa, je nepopsatelný. Musel jsem si pak doma pustit záznam, protože jsem měl pocit, že jsme místo šesti hodin vysílali z Eurosonicu šest minut,“ říká moderátor speciálního festivalového vysílání Jakub Kaifosz, kterého ve studiu navštívily například české kapely Manon Meurt, Mydy Rabycad, skladatel a multimediální umělec Floex nebo dramaturgyně pražského hudebního festivalu Metronome Barbora Šubrtová a Matwe Kaščák ze slovenského festivalu Pohoda. Playlist vysílání složený z českých a zahraničních projektů, které se objevily na Eurosonicu, byl doplněn o záznamy koncertů přímo z festivalu a také o živá přepojování na stage, která se nacházela přímo vedle studia. Ve vysílání zazněly ankety z místa, denní příspěvky od Ondřeje Bambase a také online reportáž. „Radio Wave vysílalo z Eurosonicu ve své třináctileté historii vůbec poprvé a jsme nadšeni, že jsme dostali tuto šanci jako jedno z několika evropských rádií právě během ročníku, kdy byla koncentrace českých a slovenských muzikantů na Eurosonicu výrazná,“ doplňuje šéfredaktorka Radia Wave Iva Jonášová.

Záznam živého vysílání z Groningenu si můžete poslechnout ZDE a ZDE.

Chcete za hranice? Využijte podpory SoundCzech nejen pro kapely

Míříte se svou kapelou nebo i jako manažeři či publicisté do zahraničí a rádi byste se zúčastnili zahraničních festivalů? Hodila by se vám finanční podpora při plánování zahraničního turné? Sledujte web české proexportní kanceláře SoundCzech, kde najdete aktuální výzvy, žádost o podporu si můžete podat do 28. února.

autor: Mary C
Spustit audio

Více o tématu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.