Váleční štváči z CzechTeku

2. srpen 2005

K výročí sta dnů v čele české vlády si premiér Jiří Paroubek nadělil pěknou šlamastyku. Až do minulého víkendu jeho obliba, jakož i preference sociálních demokratů pěkně stoupaly. Po zásahu policejních mlátiček proti účastníkům CzechTeku to s tím nekonečným růstem obliby nemá nikdo z výkonné moci vůbec jisté.

A co je nejlepší obranou v případě, že se někdo cítí ohrožen? Ano, je to útok.

Takže - shrňme si to: Policie ještě před zahájením CzechTeku ohlašovala předem, že sice nemá nepřítele, ale druhým dechem dodávala, že ví, kde ho hledat. V policejním prohlášení z poloviny minulého týdne byla celá taneční akce už předem kriminalizována, její účastníci už předem šikanováni (například na hraničních přechodech).

CzechTek, jak se později ukázalo, byl zajištěn ze strany jeho účastníků tak, že se zdálo (až do chvíle, kdy si policie vymyslela něco jiného), že by mohl proběhnout legálně a bez problémů.

Poté policie svévolně zatarasila veřejnou cestu. Následně policie pokračovala ve lhaní (podle mého - podle předem připraveného a politicky posvěceného scénáře) a celá akce dopadla, jak dopadla. Tohle celé by měly vyšetřit příslušné orgány, které již ke své činnosti obdržely řadu trestních podnětů. Politická zodpovědnost za chování policie však (bohužel či bohudík, podle toho, ze které strany se na to díváte) leží na politických představitelích.

Mám za to, že to premiér Paroubek přinejmenším tuší. Soudím tak podle toho, že vytáhl nyní na svou obhajobu takový slovní arsenál, až se dech tají a z jeho výplodu se člověku chce naráz plakat i svíjet se smíchy...

Neboť, věřte nebo ne - premiér to má papírově skvěle zanalyzované. Dozvídám se například, že na naši republiku (v Paroubkově analýze taneční scény chybí slovo "socialistickou") se pokusily zaútočit (cituji z Paroubkova článku v Lidových novinách) "nebezpečně posedlí lidé s anarchistickými sklony, přitom mezinárodně propojení".

Navíc, říká premiér - "provokují masivní, alkoholem a drogami přiživované silácké demonstrace proti pokojné společnosti".

Ještě navíc - podle Paroubka "přes internet a mobilní síť se informují tak, aby se jejich zahraniční skupiny i domácí organizátoři, křižující zemi ve velkých automobilech, dozvěděli o utajovaném místě konání v okamžiku, kdy jsou schopni velice rychle vyrazit".

Tož tedy, pane premiére, vítejte v jednadvacátém století! Lidé se tu, jak jste si již všimnul, nebo jak si všimli vaši zpravodajští důstojníci, domlouvají pomocí mobilních telefonů, komunikují spolu přes počítače, umí řídit velká auta a chtějí-li se společně pobavit, dokáží se spolu domluvit. Dále těmto lidem předseda vlády podsouvá, že vytvářejí na svých setkáních nebezpečné prostředí, terorizují obyvatelstvo hlukem špínou a dalšími útrapami, atd. atd. Navíc premiér tvrdí, že je přitom nutné počítat nejen s narušováním životního prostředí i základní hygieny, ale také se šířením AIDS, žloutenky a salmonely...

Nebudu znovu opakovat, co za nekomerční druh zábavy CzechTek vlastně je, jen bych rád připomněl, že domluva přes mobilní telefon, následné cestování autem, požívání alkoholu, porušování životního prostředí, nedodržování hygieny a šíření různých nemocí - to všechno jsou průvodní znaky téměř libovolné lidové veselice, fotbalovým zápasem počínaje a hospodskou tancovačkou konče. To vyhrožování salmonelou člověka vyloženě dojímá, nicméně: Když před nějakým časem prezident Václav Klaus, pravda v jiné souvislosti, vyjádřil názor, že předseda vlády přišel o rozum, připadalo mi to jako poněkud přehnané tvrzení.

Nyní zjišťuji, že prezident Klaus mohl mít vskutku prorockou pravdu. I když to také může být jinak.

Ať tak či tak: Způsob argumentace, který se v Paroubkově textu objevuje, je přímo z myšlenkové dílny někdejších estébáků. Chybí v něm jen výrazy jako "imperialističtí štváči", nebo "západní diverzní centrály", či "rozvraceči republiky". Je to celé psáno slovníkem komunistické propagandy, která vždy po nějakém bolševickém průšvihu hledala a nalézala nějakého viníka, samozřejmě, že vně svého systému.

Nemyslím si proto, že premiér Paroubek je snad přímo autorem toho pamfletu. Jen prostě asi neměl na dovolené dost času a informací, aby celou filipiku proti technařům splácal dohromady, a tak tím pověřil někoho, kdo se do zpravodajských služeb demokratické České republiky vloudil z bývalé komunistické tajné služby. A premiér jen vypadá jako by zase přišel o rozum, protože to podepsal, zřejmě aniž by ten spisek četl.

Jestli by to mělo být to jinak, pak měl prezident Klaus pravdu. Pak už je to zralé na kazajku...

autor: Martin Schulz
Spustit audio