Akce Hudba není zločin v desítkách měst

V několika desítkách měst Česka se dnes na veřejných prostranstvích odehrají manifestační akce pod názvem Hudba není zločin. Jejich smyslem je po zhruba dvou měsících poukázat na možné porušování lidských práv v Česku v souvislosti s policejním zásahem proti technoparty v Mlýnci na Tachovsku.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Dívka na technoparty

Dívka na technoparty | Foto: Štěpán Kotrba

Ve třiadvaceti městech vystoupí zhruba dvě stovky hudebních skupin. Koordinátor akce, dlouholetý ochránce lidských práv Stanislav Penc říká, že součástí protestních akcí bude také občanská výzva nejširší veřejnosti.

"Vytvoříme takovou neformální občanskou aktivitu, která se bude pokoušet monitorovat a zveřejňovat zneužívání moci ze strany státu a porušování Ústavy a Listiny základních práv a svobod," zdůraznil Penc pro Radiožurnál.

Vláda trvá na tom, že policie v Mlýnci na konci července nepochybila až na několik excesů. Policii stál zásah na CzechTeku více než 31 milionů korun. Ministerstvo vnitra nedávno odmítlo kritické vyjádření prezidenta Václava Klause na adresu zprávy ministra Františka Bublana o policejním zásahu proti účastníkům technoparty CzechTek. Klaus označil zprávu za účelovou, nekompletní a zaměňující příčiny a následky. "Toto hodnocení musíme odmítnout," uvedla mluvčí ministerstva Radka Kovářová.

Při zásahu policie u Mlýnce na Tachovsku byly poslední červencový víkend zraněny desítky lidí na straně policie i účastníků CzechTeku. Řada mladých lidí obviňuje policisty z brutality, poukazuje na natočené záběry. Policie argumentuje tím, že bránila soukromé pozemky, na něž bez svolení jejich majitelů technaři vstupovali.

Senát přijal usnesení, ve kterém postup policistů označil za neadekvátní a požádal o jeho důkladné, objektivní a rychlé vyšetření. O jeho výsledku mají premiér a ministr vnitra podat horní komoře parlamentu podrobnou zprávu.

Milan Kopp, Jan Hrbáček Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme