Premiér se ohradil vůči prezidentově kritice

Zásah policistů při víkendové technoparty CzechTek se stal důvodem dalšího sporu mezi premiérem Jiřím Paroubkem a prezidentem Václavem Klausem. Podle premiéra bylo nezbytné, aby policisté zasáhli, otázkou jen zůstává, zda byl celý zásah přiměřený. Podle prezidenta šlo o zbytečně agresivní zásah, ke kterému dodaly policistům odvahy vyjádření premiéra.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Jiří Paroubek

Jiří Paroubek | Zdroj: ČTK

Jiří Paroubek se proti tomu v televizi Nova ale jednoznačně ohradil: "Pan prezident si povšiml mé vzrůstající popularity ve veřejnosti, pan prezident stále více vystupuje jako čestný předseda ODS."

To ale naprosto odmítá mluvčí prezidenta republiky Petr Hájek: "Takovéto uvažování je prezidentu republiky zcela cizí. Prezident si přeje, aby nejvyšší ústavní činitelé v zájmu celé země spolupracovali. Pavel Dostál byl nejpopulárnější socialistický politik v zemi a s prezidentem přitom vždy udržovali blízké a přátelské vztahy," připomněl Hájek.

Zásah policie v Mlýnci na Tachovsku si vyžádal přes sto zraněných, na různých místech republiky se proti zásahu konají demonstrace.

Václav Klaus došel k závěru, že sobotní policejní zásah proti účastníkům západočeské Technoparty byl hrubou chybou. Ti, kteří zásah schválili, nesou plnou odpovědnost za poškození důvěry v policii a za vyvolání další roztržky v naší zemi. Je třeba zjistit i to, zda některé politické kroky před policejním zásahem i při něm nešly za rámec ústavnosti. Proto bude prezident vyšetřování případu nadále sledovat a od vlády bude požadovat vysvětlení, proč k této formě policejního zásahu došlo.

Premiér Paroubek řekl televizi Nova, že je připraven zásah policie prezidentovi vysvětlit: "Uvítal bych, kdyby pan prezident využil svého práva a 17. tohoto měsíce přišel na první poprázdninovou schůzi vlády."

Milan Kopp, Ondřej Černý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme